Nyhet | 2008-09-17 | 11:25

Grönt vatten i Fyrisån

Vattnet i Fyrisån är grönt. Färgen kommer från färgämnet pyranin som Vattenfall Värme har tillsatt i fjärrvärmevattnet för att lättare spåra eventuella läckor i vårt fjärrvärmenät, som är över 40 mil långt.

Anledningen till att det blivit så grönt vatten i ån i dag är att vi ser över vårt nät och byter ut en del av matarledningen in till centrum. Arbetet är planerat och innebär att vi kapar av ledningen och då kommer det ut en del fjärrvärmevatten i dagvattnet och därmed i Fyrisån. Det är ingen fara, färgämnet som vi använder är inte farligt vare sig för miljön eller för hälsan. Det används till exempel i duschtvål, kosmetika och diskmedel.

Vi tillsatte pyranin för tre veckor sedan och har arbetat intensivt med att spåra läckor. Det har gått bra med sökningen; ett tiotal läckor har hittats, vilket är färre än förra året. Den största har varit vid Gränby. Att hitta en läcka så tidigt som möjligt är viktigt för att begränsa skadan. I och med att vi har hittat läckorna har vi kunnat minska vattenförlusten betydligt och värna om miljön.

Om du ser något grönt vatten, ring oss på Vattenfall Värme Uppsala, telefon: 020-36 00 36 eller skicka e-post:

varme@vattenfall.com