Nyhet | 2009-04-09 | 08:13

Gymnasieelever praktiserar på Forsmark

Johan Sundberg på morgonmöte under sin praktik på Forsmark

Johan Sundberg på morgonmöte under sin praktik på Forsmark

Johan Sundberg från Bruksgymnasiets energiprogram i Gimo gör just nu sin arbetsplatsutbildning (APU) här på Forsmarks kärnkraftverk. - Jag har kontrollerat fläktar och varit med och bytt syreceller, berättar Johan som säger att han gärna jobbar som stationstekniker på Forsmark i framtiden.

Varje år tar Forsmarks Kraftgrupp emot ett antal APU-elever från gymnasieskolor i närområdet. Ett nära samarbete har byggts upp med vissa skolor, som till exempel Bruksgymnasiet i Gimo med energi- och elprogrammet.

Johan Sundberg går i klass 2 på elprogrammet och är här på Forsmark för andra gången och jobbar.
- Jag sommarjobbade under fyra veckor förra sommaren och trivdes bra, så jag ville komma tillbaka under min APU-praktik. Jag jobbar som underhållstekniker på en avdelning som ansvarar för underhållet av styr- och reglerutrustning på Forsmark 1.

Johan Sundberg

Johan Sundberg

Morgonmötet i gruppen där Johan praktiserar har just avslutats. På dessa möten går man igenom dagens arbeten som fördelas i gruppen. Johans handledare, gruppchef Pär Gustavsson, är med och han berättar att Johan får följa med på i princip alla uppdrag som ska utföras.
- Han får hjälpa till med det mesta inom instrumentarbeten. I och med att han sommarjobbade här förra sommaren kunde han en hel del saker redan innan han kom hit på praktik, berättar Pär.

De gymnasielever som tas emot på praktik i Forsmark kommer från program som är yrkesförberedande.
- Vi försöker uppfylla elevernas önskemål så gott det går och möta den efterfrågan som finns, även om vi ibland blir tvungna att säga nej, berättar Richard Grönlund på Forsmarks personalavdelning.
- Det är bra för Forsmark att yngre människor kommer hit och får se hur vår verksamhet fungerar.