Nyhet | 2010-08-13 | 14:00

Gymnasieelever vann sommarjobb på Ringhals

Varje år anordnas en nationell tävling för gymnasieelever. På Peder Skrivares gymnasium i Varberg fick elever från årskurs två och tre delta i matte-, fysik- och kemiprov, där en vinnare utsågs i varje ämne. Ringhals sponsrar priserna till dessa vinnare och förutom 1000 kr och ett diplom fick de i år även möjlighet att sommarjobba på kärnkraftverket. 

Pristagare som har fått sommarjobb på Ringhals 
Killarna har fått sommarjobb på olika avdelningar inne på Ringhals. Från vänster: Erik Bengtsson 19 år (Dosimetrin),
Andreas Ekstedt 19 år (Vibrationsteknik) och Julius Källgård 18 år (Stationstekniker på Ringhals 4).

Erik som är en av pristagarna beskriver sitt jobb på dosimetri-
avdelningen:
– Alla som arbetar där det kan förekomma radioaktivitet måste bära en dosimeter. Vi på dosimetrin byter ut och nollställer dessa en gång per månad.
Andreas jobbar på avdelningen för vibrationsteknik och berättar om en vanlig dag på jobbet:
– Då går vi runt i turbinanläggningen och mäter vibrationer eller kollar vibrationslarm i kontrollrummet.
En annan avdelning som har fått hjälp över sommaren är kontrollrummet på Ringhals 4. Julius har under sina veckor som stationstekniker fått prova på att jobba både natt- och dagskift.
– En stationsteknikers uppgift är bland annat att gå ronder och kontrollera att allt är som det ska. Det görs en eller flera gånger per skift och jag har jobbat mest på reaktorsidan.

Häftigaste minnet från sommarjobbet var enligt Erik när han fick se flytande kväve medan Andreas tyckte att det var spännande när de var inne i reaktorinneslutningen och tittade på reaktorn.
– Vi kollade mätutrustning som skulle plockas bort under revisionen.
Julius kontrar med sin vassaste upplevelse, när de var uppe på taket till turbinhallen.

När sommaren är slut börjar skolan igen för allihop, Erik och Andreas ska båda läsa en civilingenjörsutbildning i Teknisk fysik och Julius ska börja sitt tredje år på gymnasiet. Julius tror att naturvetenskap och teknik skulle passa honom och Andreas vill bli ingenjör men är ännu inte säker på inom vad.
– Jag skulle vilja jobba med miljö och energi efter min högskoleutbildning, det är intressant och väldigt aktuellt, säger Erik.

På frågan om vilken arbetsplats killarna skulle kunna tänka sig blir det gemensamma svaret:
– Ringhals!