Nyhet | 2010-03-04 | 15:00

Håll utkik efter grönt vatten

Vecka 10 färgar vi fjärrvärmevattnet i Övertorneå och Överkalix grönt. Det gör vi för att lättare spåra eventuella läckor i vårt fjärrvärmenät. Färgämnet vi använder är inte farligt vare sig för miljön eller för hälsan. Det används till exempel i duschtvål, kosmetika och diskmedel.

Läckorna finns framför allt utomhus. De kan uppstå alla tider på året, särskilt på våren och hösten när temperaturen ändras mycket. Finns det en läcka i en varmvattenberedare eller värmeväxlare inomhus, kan varmvattnet bli svagt grönfärgat. Om det händer, eller om du ser grönfärgade vattensamlingar utomhus på marken, kontakta oss på:
Överkalix Värmeverk, telefon: 0926-101 47
Övertorneå Värmeverk, telefon: 0927-771 61

Tillsammans kan vi hjälpas åt att spara resurser och värna om vår miljö! Nedan kan du läsa vanliga frågor och svar.

Varför färgar ni fjärrvärmevattnet grönt?
Det gör vi för att lättare kunna spåra läckor på fjärrvärmenätet, som ligger nedgrävt i marken och i fjärrvärmeväxlare. Vi vill kunna skilja fjärrvärmevattnet från regnvatten, dricksvatten och grundvatten. Den gröna färgen är fluorescerande och lätt att hitta med en UV-lampa.

Varför blir det läckor på fjärrvärmenätet?
De äldsta delarna är från början av 1980-talet. Stålrören rostar på utsidan, och de utvidgas och drar ihop sig när temperaturen ändras. Med tiden uppstår utmattningsskador. Att hitta en läcka så tidigt som möjligt är viktigt för att begränsa skadan.

Kan jag få grönt varmvatten där jag bor?
Eftersom fjärrvärmevattnet cirkulerar i ett eget, slutet system helt skilt från varmvattnet i kranarna, kan ditt varmvatten bara bli grönt om du har en läcka i din värmeväxlare eller varmvattenberedare. Ring oss på värmeverket så hjälper vi dig hitta felet.
Överkalix Värmeverk, telefon: 0926-101 47
Övertorneå Värmeverk, telefon: 0927-771 61

Hur länge kommer fjärrvärmevattnet att vara grönt?
Vi kommer att ha pyranin i fjärrvärmevattnet framöver, så det kommer i fortsättningen alltid att vara grönt.

Kan jag bada och duscha fast vattnet är grönt?
Ja, men ring oss på verket, så hjälper vi dig att hitta felet.

Är det gröna fjärrvärmevattnet farligt?
Nej, det färgämne vi använder är inte farligt vare sig för miljön eller för din hälsa. Det används till exempel i duschtvål, kosmetika och diskmedel.