Nyhet | 2010-04-19 | 09:00

Håll utkik efter grönt vatten

Den 12 maj färgar vi fjärrvärmevattnet i Motala grönt. Det gör vi för att lättare spåra eventuella läckor i vårt fjärrvärmenät. Färgämnet vi använder är inte farligt vare sig för miljön eller för hälsan. Det används till exempel i duschtvål, kosmetika och diskmedel.

Läckorna finns framför allt utomhus. De kan uppstå alla tider på året, särskilt på våren och hösten när temperaturen ändras mycket. Finns det en läcka i en varmvattenberedare eller värmeväxlare inomhus, kan varmvattnet bli svagt grönfärgat. Om det händer, eller om du ser grönfärgade vattensamlingar utomhus på marken, kontakta oss på Kundservice, telefon 020-82 00 00. På kvällar och helger kan man anmäla läckor till felanmälan: 020-82 58 58.

Tillsammans kan vi hjälpas åt att spara resurser och värna om vår miljö! Nedan kan du läsa vanliga frågor och svar.

  • Varför färgar ni fjärrvärmevattnet grönt?

Det gör vi för att lättare kunna spåra läckor på fjärrvärmenätet, som ligger nedgrävt i marken och i fjärrvärmeväxlare. Vi vill kunna skilja fjärrvärmevattnet från regnvatten, dricksvatten och grundvatten. Den gröna färgen är fluorescerande och lätt att hitta med en UV-lampa.

  • Varför blir det läckor på fjärrvärmenätet?

De äldsta delarna är från början av 1980-talet. Stålrören rostar på utsidan, och de utvidgas och drar ihop sig när temperaturen ändras. Med tiden uppstår utmattningsskador. Att hitta en läcka så tidigt som möjligt är viktigt för att begränsa skadan.

  • Kan jag få grönt varmvatten där jag bor?

Eftersom fjärrvärmevattnet cirkulerar i ett eget, slutet system helt skilt från varmvattnet i kranarna, kan ditt varmvatten bara bli grönt om du har en läcka i din värmeväxlare eller varmvattenberedare. Ring oss på kundservice, telefon 020-82 00 00 så hjälper vi dig hitta felet. På kvällar och helger kan man anmäla läckor till felanmälan: 020-82 58 58.

  • Hur länge kommer fjärrvärmevattnet att vara grönt?

Vattnet kommer att vara grönt av färg i cirka ett halvår.

  • Kan jag bada och duscha fast vattnet är grönt?

Ja, men ring oss på verket, så hjälper vi dig att hitta felet.

  • Är det gröna fjärrvärmevattnet farligt?

Nej, det färgämne vi använder är inte farligt vare sig för miljön eller för din hälsa. Det används till exempel i duschtvål, kosmetika och diskmedel.