Nyhet | 2009-03-23 | 09:00

Håll utkik efter grönt vatten

Just nu färgar vi fjärrvärmevattnet i Vänersborg grönt. Det gör vi för att lättare spåra eventuella läckor i vårt fjärrvärmenät, som är över 6 mil långt. Färgämnet vi använder är inte farligt vare sig för miljön eller för hälsan. Det används till exempel i duschtvål, kosmetika och diskmedel.

Läckor kan uppstå alla tider på året, särskilt på våren och hösten när temperaturen ändras mycket. Läckorna finns framför allt utomhus. Finns det en läcka i en värmeväxlare inomhus, så kan varmvattnet bli svagt grönt. Om det händer, eller om du ser grönfärgade vattensamlingar på marken, ring oss på Vattenfall Värme, telefon 020-36 00 36 eller skicka e-post till:

varme@vattenfall.com

Tillsammans kan vi hjälpas åt att spara resurser och värna om vår miljö. Nedan kan du läsa vanliga frågor och svar.

Varför färgar ni fjärrvärmevattnet grönt?

Det gör vi för att lättare kunna spåra läckor på fjärrvärmenätet, som ligger nedgrävt i marken och i fjärrvärmeväxlare. Vi vill kunna skilja fjärrvärmevattnet från regnvatten, dricksvatten och grundvatten. Den gröna färgen är fluorescerande och lätt att hitta med en UV-lampa.

Varför blir det läckor på fjärrvärmenätet?

Ledningsnätet i Vänersborg är över 6 mil långt. De äldsta delarna är från början av 1980-talet. Stålrören rostar på utsidan, och de utvidgas och drar ihop sig när temperaturen ändras. Med tiden uppstår utmattningsskador. Att hitta en läcka så tidigt som möjligt är viktigt för att begränsa skadan.

Kan jag få grönt varmvatten där jag bor?

Eftersom fjärrvärmevattnet cirkulerar i ett eget, slutet system helt skilt från varmvattnet i kranarna, kan ditt varmvatten bara bli grönt om du har en läcka i din värmeväxlare. Ring Kundservice så hjälper vi dig hitta felet.

Hur länge kommer fjärrvärmevattnet att vara grönt?

Om du har en läcka i din värmeväxlare så att ditt varmvatten blir grönt, försvinner färgen så snart som felet har åtgärdats. Färgen kan finnas kvar i själva fjärrvärmenätet upp till ett år, men försvinner successivt vartefter som fjärrvärmevattnet förnyas.

Vad gör jag om varmvattnet blir grönt?

Kontakta Kundservice så diskuterar vi lämpliga åtgärder, telefon 020-36 00 36, eller e-post

varme@vattenfall.com

Kan jag bada och duscha fast vattnet är grönt?

Ja. Men ring Kundservice, så hjälper vi dig hitta felet.

Är det gröna fjärrvärmevattnet farligt?

Nej, det färgämne vi använder är inte farligt vare sig för miljön eller för din hälsa. Det används till exempel i duschtvål, kosmetika och diskmedel.