Nyhet | 2009-12-09 | 14:59

Hans Blix besökte Forsmarks Kraftgrupp

Hans Blix och Lars G Josefsson besökte Forsmarks Kraftgrupp

Hans Blix och Lars G Josefsson besökte Forsmarks Kraftgrupp

Lars G. Josefsson och Hans Blix var två i ett stort sällskap betydelsefulla personer som besökte Forsmarks Kraftgrupp i förra veckan. Detta då kärnsäkerhetsrådet Vattenfall Nuclear Safety Council valde att lägga ett av sina årliga möten vid kärnkraftverket.

– Man ska inte bara sitta bakom ett skrivbord i Stockholm, sade entusiasten och tidigare chefen för Internationella atomenergiorganet Hans Blix.
Han har nu trappat ner på arbetet.
– Ja, det måste man väl säga. Runt 110 procent arbetar jag nu. Tjugo utlandsresor har det blivit hittills i år, säger 81-årige Hans Blix som sedan januari i år är extern medlem i kärnsäkerhetsrådet Vattenfall Nuclear Safety Council.

Rundturen gick genom Forsmark 1 där besökarna bland annat fick se kontrollrum och reaktorhall. Olle Andersson, som träffade Hans Blix här på Forsmarks Kraftgrupp redan vid OSART-granskningen 1988, ledde besökarna runt. De fick träffa Lena Strid i kontrollrummet som svarade på frågor och berättade om sitt arbete och sina upplevelser.
– Det var längesedan jag besökte ett kärnkraftverk, det är lika imponerande varje gång, berättar Hans Blix.

Vattenfalls VD Lars G. Josefsson lyfte fram chansen att själv få förstahandsinformation som en viktig del av besöket.
– Jag får se hur organisationen fungerar med egna ögon. Det är även en viktig signal till alla anställda att vi finns här och att de har chans att träffa oss, säger Lars G. Josefsson.