Nyhet | 2010-08-23 | 14:30

Högtryck i Infocenter hela sommaren

Ringhals är ett populärt turistmål, inte minst sommartid. I år lockades två tusen personer av sommaraktiviteterna i Infocenter.

I Ringhals Infocenter

Besökarna har tillverkat el med motionscykel, skrivit vykort, tittat på filmen, byggt egna kärnkraftverk, ätit glass eller bättrat på sina energikunskaper i utställningen. Dagens höjdpunkter har helt klart varit de guidade turerna med eltåget.

Eltåget på Ringhals

Närboende på besök
Familjen Johansson som har sin sommarstuga i närheten tycker att besöket var både spännande och intressant.

– Man måste ju se hur det går till att närproducera el, svarar Niklas nöjt om varför de kommit hit. Vi har bott nära Ringhals ett par år utan att besöka er, det var dags nu.

Sonen i familjen sitter i Infocenters café och ritar sitt bidrag till teckningstävlingen, ett Nintendo DS, som är hans favorit-elpryl. Han tycker att filmen varit den häftigaste upplevelsen under dagen.

– Det kändes som hela golvet skakade av basen. Sedan lärde jag mig mycket om el också.

Långväga gäster
Denna dag får en familj från Bremen, som var i Sverige för några veckors campingsemester, en personlig tågtur med eltåget guidad på tyska och var mycket nöjda.

– I Tyskland hade man aldrig fått åka in på kraftverksområdet så här, det är fantastiskt, säger mamman.

Turistbesök

En del av besökarna som kommit till Infocenter har blivit tipsade om verksamheten genom familjemedlemmar eller bekanta som arbetar på Ringhals. Andra har uppmärksammat annonsen i olika tidningar eller fått information via hemsidan.

Fritt fram för frågor
– De vanligaste frågorna från besökarna handlar om skillnaden mellan tryckvattenreaktorer och kokvattenreaktorer, och varför inte kylvattnet som går ut i havet tas till vara, säger David Carlsson, feriearbetande informatör som är mycket teknikintresserad. Det har varit en lärorik och rolig sommar.

Frågvisa besökare i Infocenter

– Antingen vet man som besökare redan mycket om hur ett kärnkraftverk fungerar och vill veta mer om uranbrytning eller slutförvaret, eller så vet man ingenting och vill veta allt, säger han. Jag har fått användning av både nya och gamla kunskaper, det har varit kul att diskutera kärnkraft och energifrågor med besökare.

 Korta fakta om sommaren i Infocenter:
Antal besök: cirka 2000
Sända vykort: 566
Antal teckningar: 126
Antal körda tågturer: 117
Besöksrekord: 123 personer den 14/7
Favorit i caféet: chokladbollar

 

Välkommen på besök
Sommaraktiviteterna är över för denna gång, men Infocenter håller öppet alla helgfria vardagar kl 9-15. Välkommen på besök!

Kom på besök