Nyhet | 2008-11-06 | 07:30

Höstlov med tjejer och teknik

Ringhals anordnar varje år en teknikkurs för tjejer i årskurs 8 i Varbergs kommun. Syftet med projektet är att väcka deras intresse för teknik, uppmuntra dem att välja tekniska utbildningar och att i framtiden söka tekniska tjänster på Ringhals.

Tjejer och teknik 2008

Under tre lovdagar får tjejerna prova på spännande och lärorika övningar på Ringhals inom såväl el-, instrument- och mekaniskt underhåll som inom radiofysik, kemi och driftverksamheten. Handledarna jobbar till vardags på olika avdelningar inom kärnkraftverket. Övningarna och experimenten, som tjejerna får prova på, hör inte direkt till den ordinarie verksamheten. Syftet är i första hand att visa att teknik är roligt.

Tillverkning av förlängningssladdar.

Stolta och glada tjejer tillverkade egna förlängningssladdar på stationen för elunderhåll.

Ångmaskiner och badbomber

I år fick tjejerna prova på allt från att köra ångmaskin på mekavdelningen till att göra badbomber i kemilabbet. De tillverkade glass med hjälp av flytande kväve, lödde ihop ett blinkande hjärta i instrumentverkstaden, testade strålskyddsdräkter och letade efter naturligt svagt radioaktiva stenar som låg utplacerade i ett vanligt rum. Som avslutning fick de se en show där Rickard Jonsson från Chalmers föreläste om Einsteins relativitetsteori med hjälp av tejp, en tratt och ett ägg.

Under den guidade rundturen i turbinanläggningen på Ringhals 4 fick tjejerna se turbinerna, generatorn, kondensorn och renshuset.

Återträff nästa år

Ett år efter kursen får deltagarna samlas igen för en återträff på Campus i Varberg. De får information om vilka studiemöjligheter som finns för den som är intresserad av teknik och om olika tekniska yrken som de kan ha på Ringhals, men också om de stora investeringsprogram som är på gång här. Vi behöver anställa fler tjejer i framtiden. Det är lätt att byta arbete, avancera och vidareutbilda sig på hos oss, vilket gör att det finns otroligt stor variation för den som vill arbeta på Ringhals.

Ladda ner en pdf-fil med bilder
Bilder från teknikdagarna

Läs mer
Student på Ringhals