Nyhet | 2010-10-05 | 14:56

Hybridbilen går hem hos testförarna

Tyst, billig i drift och miljövänlig. Omdömena från de två testförarna av laddhybridbilen som Vattenfall och Volvo utvecklar, är mycket positiva.

Maria Karlsson från Tungelsta och Madeleine Eliasson från Onsala fick chansen bland drygt 1 600 intressenter att under en veckas tid provköra en Volvo V70 laddhybrid som ska börja säljas kommersiellt 2012.

Maria Karlsson tvekade inte när hon såg möjligheten att få bli testförare av elbilen.

– Jag har en passion för bilar och kände mig som ett litet barn längst fram i klassen som räcker upp handen och skriker ”jag vill, jag vill” när jag såg annonsen.

Efter att ha kört laddhybridbilen i en vecka är Maria Karlsson mycket imponerad. Det första intrycket när hon startade bilen för första gången var tystnaden.

– Det är fascinerande så tyst bilen är när den går på el. Det brummar ju så klart till sen när man börjar köra på diesel.

Under testveckan körde Maria Karlsson främst till och från jobbet som kontorist på Patent- och registreringsverket i Stockholm. Då la hon märke till två förbättringar som kan göras med bilen.

– Jag är fullt medveten om att detta är en prototyp men jag hade velat ha ett större batteri som räcker längre. Dessutom tar det väldigt lång tid innan värmesystemet börjar fungera.

Även Madeleine Eliasson efterlyser ett starkare batteri.

– Jag kör drygt tre och en halv mil till jobbet i Göteborg och batteriet räcker inte fram och tillbaka.

I övrigt har Madeleine Eliasson mycket goda erfarenheter av att köra elbilen. Testförarna är helt överens om att hybridbilen fått dem att bli mer miljömedvetna som bilförare.

– Det är jättebra att man kan följa precis hur mycket man släpper ut när man kör, förklarar Madeleine Eliasson.

Både Maria Karlsson och Madeleine Eliasson kan tänka sig att köpa laddhybridbilen när den släpps på marknaden 2012.

– Absolut, när man kör den så märker man hur billigt och miljövänligt det blir, menar Maria Karlsson.

Vattenfall och elbilar

Bilar med elektricitet som drivmedel
Två testförare provkör varsin Volvo V70 laddhybrid (nytt fönster)
Lasse Swärd summerar sina testkörningar av Volvo V70 PHEV (nytt fönster)