Nyhet | 2008-11-19 | 12:30

I hasorna på en stationstekniker

Ett kontrollrumsskift med Klas Ericsson Grimgard, stationstekniker på Ringhals 2, är en upplevelse både vad gäller arbetsmiljö och medarbetare. Klas brinner nämligen för sitt jobb. Häng med honom en vanlig dag på jobbet!

Klas Ericsson Grimgard ute på jobb

Direkt efter morgonavlämningen påbörjas dagens uppgifter. Med en kopplingssedel i handen rusar Klas ut i turbinhallen för dagens första uppdrag. Sen gör han plötsligt en tvärnit och förklarar:
– Nu är det ju viktigt att tänka STARK (Stanna upp, Tänk efter, Agera, Reflektera, Kommunicera). Vad står det egentligen på kopplingsedeln? Bara för att två personer före mig signerat den, betyder det inte att man inte behöver ifrågasätta själv vad man gör.

Det tar inte så lång tid att förstå att här har vi en man som reflekterar över det mesta. Under hela dagen kommer svaren innan frågorna hinner ställas.

Uppdraget utförs utan problem och Klas är snabbt tillbaka i kontrollrummet. Vi hinner inte få av oss hjälmarna innan det är dags för en ny tur i turbinhallen, den här gången med en ronddator. Klas är överallt, klättrar på stegar och kollar mätare, under tiden som han förklarar vad han gör. Mer än en gång försvinner han utom synhåll och vi springer efter, två trappsteg i taget. Tillbaka i kontrollrummet synkas informationen från ronddatorn med ett program som visar produktionsläget.

Lunch och prat

Ambassadör

Att Klas trivs med jobbet märks. Tidigare var han också ambassadör för Ringhals, ett jobb som kändes både roligt och värdefullt.
– Jag är ju egentligen inte tekniker utan humanist. Men nu ska jag snart påbörja vidareutbildningen till assisterande reaktoroperatör, då blir det för lite tid över. Däremot är jag självklart en ambassadör på fritiden!

Klas hugger ett äpple från fruktkorgen och fortsätter resonera:
– Bara det att vi har tillgång till frukt hela tiden, visst är det bra! Smart tänkt också – kan man som arbetsgivare lura i sina anställda lite frukt så har man vunnit jättemycket. Ett superenkelt sätt att få folk att må bättre.

Hur går det med kamratskapet i skiftlaget, när man umgås ett fåtal personer på dygnets alla tider?
– Så länge det är lugn drift är alla överens och allt flyter på jättebra, säger Sven Hansson, turbinoperatör i laget. Det är när det inträffar ovanliga drifthändelser som hierarkin, som i vanliga fall inte har någon större betydelse, blir väldigt tydlig.

Trivs med högt tempo

Med en instruktion i handen är det dags för en ny tur i station. Den här gången är det en av dieslarna som ska avluftas och provköras. Under provkörningen skrikpratar vi vidare om livet som skiftarbetare.

– Alla hanterar den oregelbundna dygnsrytmen olika och har sina egna tricks och metoder för att sova. Själv försöker jag hålla en rytm som är ganska lik den normala dygnsrytmen, berättar Klas. Visst kan det vara jobbigt, men det är absolut värt det.

Efter ännu en provkörning av dieseln närmar det sig avlämning.
– Idag har det varit mycket att göra, men det är väldigt olika. Mig passar sådana här dagar jättebra – jag avskyr att sitta still, då blir jag bara rastlös.
Klas försvinner in i omklädningsrummet för en tvåminutersdusch och dyker upp i kontrollrummet lagom till nästa skiftlag anländer. En kort genomgång av dagens händelser tillsammans med deras stationstekniker, sedan går vi ut efter en fullspäckad arbetsdag.

Möte om dagens händelser

Läs mer

Jobba på Ringhals