Nyhet | 2011-07-05 | 20:34

Inte trist leva klimatsmart

Det behöver inte vara tråkigt att leva klimatsmart. På tisdagen deltog One Tonne Life-familjen Lindell, politiker och miljörörelse i Vattenfalls seminarium för att diskutera varför inte fler lever som dem. Vattenfalls One Tonne Life-projekt är avslutat. På sex månader lyckades pappa Nils, mamma Alicja och barnen Hannah och Jonathan Lindell sänka sitt koldioxidavtryck med 80 procent, utan att tumma på livskvaliteten, genom att dra in på sin energianvändning när det gällde hemmet, transporter, mat med mera. På tisdagen anordnades ett seminarium i Vattenfalls Energihus under Almedalsveckan där huvudfrågan var varför inte fler följer familjens exempel. [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qxt3tEqbdP8[/youtube] - Vi har egentligen inte uppoffrat någonting, sa Alicja Lindell. Istället har vi vunnit en massa både när det gäller kunskap och sammanhållning i familjen. Våra vanor är förändrade för alltid. Sonen Jonathan höll med. - Kompisarna tyckte det var häftigt vad vi gjorde. Ingenting var tråkigt – det var bara roligt. Stefan Henningsson, klimat chef på WWF, var imponerad av resultaten.
  • Att sänka koldioxidutsläppen per person på det här viset gör jättestor skillnad. Det här projektet visar att det går att klara att leva hållbart med dagens teknik.
Per Ankersjö (C), stadsmiljöborgarråd i Stockholm, menade att han såg ett stort intresse bland medborgarna för de här frågorna.
  • Jag tror att många vill tänka på hur de lever och hur de äter. Vi ser också stort intresse för våra hållbara stadsdelar i Norra Djurgårdsstaden och i Hammarby Sjöstad. Bara att man bor i ett sådant område gör att beteendet påverkas.
Nils Lindell framhöll att pengar spelar roll för hur man beter sig. I One Tonne Life-huset kunde de hela tiden följa sin elförbrukning via Energy Watch, en utrustning som gjorde det möjligt att följa elförbrukningen i datorn. Resultatet blev att familjen sparade 2900 kronor per månad i energikostnader.
  • Det är viktigt med konkret återkoppling, att man visuellt kan ser hur mycket som sparas, sa han.
Seminariets moderator, Linda Nyberg ställde frågan om hur man kan göra det sexigt att bete sig kimatsmart. Per Ankersjö ville se att det klimatsmarta beteendet normaliserades. Samtidigt pekade han på flera tendenser som visar att just det håller på att ske, bland annat att gårdagens miljöbilar idag är det som är standard. Miljöpartiets språkrör Åsa Romson höll med om att de finns mycket positivt att ta fasta på i landet när det gäller miljötänkande. - Miljötänkande ska inte betyda att man måste späka sig, utan att vi skapar en ny frihet, sa hon.