Nyhet | 2012-12-03 | 11:15

Jobb på svenska kärnkraftverk lockar tyskar

Kärnkraften i Tyskland ska avvecklas, samtidigt och de svenska kärnkraftverken behöver erfaren personal. Kanske kan Ringhals bli ny arbetsplats för tyska ingenjörer.

Studienesök i simulatorn

Nio Vattenfallsanställda från de tyska kärnkraftverken Krümmel och Brunsbüttel var nyligen på studiebesök på Ringhals och Forsmark. Besöket gav chans att utforska framtida karriärmöjligheter och bekanta sig lite med Sverige.

Avvecklingen av kärnkraften i Tyskland har motiverat de tyska kärnkraftmedarbetarna att lära sig svenska och de deltar i svenskundervisning som hålls på verket en gång i veckan. Förhoppningen är att de ska kunna ta med sig sina kunskaper och erfarenheter till Sverige, där de vill fortsätta att arbeta inom sina respektive verksamhetsområden.

Positiv inställning i Sverige
Vid besöken på kraftverken hade de tyska kärnkraftingenjörerna och teknikerna ett späckat schema. På Ringhals inleddes besöket med en presentation av företaget och därefter ett besökt i simulatorn, som är kopian av kontrollrummet på Ringhals 2. Dagen fortsatte med en guidad rundtur i turbinanläggningen på Ringhals 4.

Sebastian Gamero

– Att få möjligheten att jobba i Sverige är bra, säger Sebastian Gamero. Det var väl värt att besöka både Forsmark och Ringhals, vi har fått mycket och bra information.

Carola Genz instämmer i att besöket i Sverige hittills varit bra.
– Jag tycker om Sverige och att det finns en positiv inställning till kärnkraft. Hemma har jag mist en vän för att jag har detta yrket, berättar hon.

Helt klart finns det ett intresse från tyska kärnkraftanställda att ta steget och börja på något av de svenska kärnkraftverken. De har framtidstro på kärnkraftens fortskridande och utveckling i Sverige.

Läs mer
Jobba på Ringhals