Nyhet | 2009-12-23 | 13:54

Jul och nyår i kontrollrummet

Skiftlag 2 på Forsmark 1 arbetar under jul- och nyårshelgen. Här syns Christer Herrgård.

Oavsett tid på dygnet, helger och röda dagar i almanackan finns det alltid personal i kontrollrummen på ett kärnkraftverk. Skiftarbetarna på Forsmarks Kraftgrupp har en viktig funktion och utgör produktionens ryggrad.

I år jobbar tre av sju skiftlag under jul- och nyårshelgerna på Forsmark . Ett av de tre skiftlagen som kommer att jobba är skiftlag 2 på Forsmark 1. Uppgiften är att från kontrollrummet övervaka att anläggningen drivs på ett säkert sätt. Alla i skiftlaget känner varandra bra och stämningen är trygg.
– Jobbar man 21 av 27 dagar i ett sträck känns skiftlaget som en ”andra familj”, säger Claes Oderstad, stationstekniker, och han får medhåll av de andra i skiftlaget.

Stationsteknikerna och eloperatörerna går ronder på stationen för att se att allt är i sin ordning. De åtgärdar tekniska fel och elfel. Det finns 1500 rum i anläggningen och under ronderna håller de kontakt med kontrollrummet via en kommunikationsradio, dels för avrapportering, dels för att hålla sig ajour om aktuell information som berör driften. I skiftlaget ingår också en turbinoperatör och en reaktoroperatör. De arbetar inne i kontrollrummet och övervakar driften av turbinerna respektive reaktorn. Ytterst ansvariga i kontrollrummet för att driften upprätthålls är skiftingenjören eller skiftchefen.

Skiftlag 2 på Forsmark 1 arbetar under jul- och nyårshelgen.

Under julen i år jobbar skiftlag 2 nattskift, vilket innebär att de går på skiftet klockan 23:00 och av klockan 07:00 på morgonen.
– Eftersom vi jobbar nattskift i år hinner vi fira jul hemma till viss del, säger Göran Engvall, stationstekniker.

I nyårshelgen jobbar de kvällsskift och går av klockan 23:00. Om de bor nära hinner de hem till tolvslaget annars får de göra som Claes Oderstad.
– Jag och de som jag samåker med har en reservplan. Om vi inte hinner hem till Gävle innan tolvslaget stannar vi i Skutskär och firar in det nya året, men jag tror och hoppas att vi hinner hem, säger han och skrattar.