Nyhet | 2008-11-10 | 08:00

Kami väljer fjärrvärme och minskar koldioxidutsläppen

När takplåtstillverkaren Kami i Kalix installerar fjärrvärme minskar deras koldioxidutsläpp med 120 ton. Fjärrvärmen innebär en bekvämare tillvaro för företaget och en miljövinst för både dem och Kalixborna.

Om en vecka börjar Vattenfall gräva för att ansluta Kami till fjärrvärmenätet i Kalix. Industriföretaget byter ut sin olje- och elpanna och kommer att ersätta en förbrukning på 50 kubikmeter olja med fjärrvärme. Det innebär en minskning av koldioxidutsläppen med 120 ton per år, vilket är lika mycket som vikten av 100 stycken SAAB 9-3.

– Vi väljer fjärrvärme av miljöskäl – att elda olja är inte direkt miljövänligt. Vi behöver ett nytt uppvärmningssystem. Med fjärrvärmen kan vi fokusera på det som är vår huvuduppgift, att tillverka takplåt. Nu slipper vi underhåll, oljebeställningar och miljöredovisningar. Vattenfall tar hand om all hantering kring uppvärmningen, säger Magnus Åhl, inköps och fastighetsansvarig på Kami.

Det är bättre för den lokala miljön och klimatet att elda på ett enda ställe i staden, med bra rökgasrening. Det pågår ett kontinuerligt arbete för att effektivisera och utveckla fjärrvärmeverket i Kalix.

– Den senaste investeringen i rökgaskondensor innebär att vi får ut mer energi av samma insatta bränsle och minskar utsläppen av både koldioxid och stoft, säger Hans Stålnacke, ansvarig för Vattenfalls verksamhet i Kalix.

– Vi på Vattenfall arbetar intensivt tillsammans med våra kunder för att reducera våra utsläpp så att vi bidrar till att bromsa, och på sikt stoppa klimatförändringarna. 2030 ska vi inom Vattenfall Norden vara klimatneutrala, säger Karl Bergman, chef för Vattenfall Värme Norden.

Kami tillverkar takplåt och taktillbehör i plåt och exporterar till hela världen. Företaget ingår i Monierkoncernen. Deras uppvärmning kommer att innebära en leverans från Vattenfall Kalix fjärrvärme AB på 400 MWh.

För vidare information, kontakta:

Karl Bergman, chef Vattenfall Värme Norden, telefon 070-539 60 05.
Hans Stålnacke, ansvarig för Vattenfalls verksamhet i Kalix, telefon 0920-770 44.

Lämnat av Vattenfalls Pressavdelning, telefon: 08-739 50 10.

Ladda ner pressreleasen

Kami väljer fjärrvärme och minskar koldioxidutsläppen