Nyhet | 2013-08-26 | 07:45

Klasskamraterna blev kollegor över sommaren

Vanligtvis spenderar Fredrik Hedberg och Magnus Fürst sina dagar på Chalmers. De läser mastersprogrammet Sustainable Energy Systems och nu i höst väntar deras femte och sista år på högskolan. Därför var det skönt att få ett tio veckor långt sommarjobb med praktiska arbetsuppgifter som hör ihop med utbildningen.

Fredrik Hedberg och Magnus Fürst

Fredrik Hedberg och Magnus Fürst

För att bli en av de drygt 70 sommarjobbarna på Ringhals i år har både Magnus och Fredrik skickat in sina ansökningar via Vattenfalls hemsida. Efter intervjuer och tester blev båda två placerade på avdelningen för mekanisk systemkonstruktion där de arbetar med sammanställning av data för beräkningsingenjörerna. Bland annat kartlägger de olika beräkningsmodeller på Ringhals 1. 

– Det är häftigt för man får en bra överblick av systemen, säger Magnus. Att Ringhals erbjuder studenter sommarjobb tycker båda två är bra.

 – Det är inte så många företag som har det så och den här erfarenheten går inte att jämföra med något vi läser i skolan, säger Magnus.

– Man lär sig så mycket. Alla förklarar om man inte förstår och alla hjälps åt. Dessutom får vi vara med på en riktig avdelning, i det dagliga arbetet. Även om vi kanske inte alltid kan hjälpa till så är man en i gänget, fortsätter Fredrik. 

Har gett förändrad bild
Sedan de började jobba på kraftverket har bilden av Ringhals och energibranschen förändrats.

– Min bild är mer positiv, det är svårt att säga exakt varför men jag tror att det är för att man är så mån om sina sommarjobbare. Man förväntar sig att vi ska bidra, säger Magnus. 

– Och ingen stressar, fortsätter han.

– Dessutom är det så många som jobbar på ett kärnkraftverk så det känns som att det kommer att finnas jobb även vid en avveckling. Allt är medvetet, ingenting lämnas åt slumpen, förklarar Fredrik.  

Bredd och storlek lockar
Var Fredrik och Magnus hamnar i framtiden kan ingen av dem säga exakt. Att Vattenfall är en tänkbar arbetsgivare tycker de båda två, energiintresserade som de är. Det som lockar är att Vattenfall är en så bred och stor organisation. 

– Jag kommer att avsluta min utbildning i Tyskland och Vattenfall finns ju där med, så det är såklart intressant. Sedan kommer jag gärna tillbaka hit, till Ringhals, avslutar Magnus.    

Vid entrén till arbetsplatsen.

I sommar har Fredrik och Magnus varit både klasskamrater och kollegor.

Läs mer
Fler röster om att jobba på Ringhals
Ringhals studentaktiviteter