Nyhet | 2009-06-09 | 14:45

"Koldioxidrevolution krävs för att lösa klimatfrågan”

- Den industriella revolutionen måste utvecklas till en koldioxidrevolution. Det kräver ledarskap och beslutsförmåga, inte bara hos politikerna utan också från företagsvärlden, sa Vattenfalls koncernchef Lars G Josefsson när han belyste klimatproblemens omfattning på energi- och klimatveckan.

- Den utsläppsnivå som krävs för hållbar utveckling motsvarar 1 ton koldioxid per år och person. Den dagliga kvoten är förbrukad om man med dagens teknik köper en T-shirt eller äter en hamburgermåltid. Det som krävs är alltså en total omläggning av samhället.

Storbritanniens ambassadör Andrew Mitchell, jämförde klimatproblemets omfattning med de två världskrigen och efterlyste krafttag som kan jämföras med jättesatsningen som en gång gjordes på järnvägarnas utbyggnad.

I samband med Vattenfalls 100-årsjubileum har Vattenfalls VD och koncernchef Lars G. Josefsson bjudit in internationella föredragshållare, beslutsfattare inom branschen, politiker, experter, studenter och företrädare för andra samhällssektorer - sammanlagt 1 000 personer - till ett tredagarsseminarium i Stockholm den 9-11 juni. Öppningsdagen den 9 juni är temat kopplat till Vattenfalls strategi Making electricity clean.

Klicka på länken nedan för att följa direktsändningen från energi- och klimatveckan.

Direktsändning (nytt fönster)

Fler nyheter

Vattenfalls newsroom