Nyhet | 2007-11-16 | 13:54

Kommentar till Aftonbladets ledarsida om Vattenfalls linje i klimatfrågan

Aftonbladets krönikör Mats Engström hävdar på ledarsidan den 14 november att Vattenfall driver en annan linje än Sverige och EU i klimatfrågan.

Det är inte lätt att förstå vad denna missuppfattning bygger på. Vi har tagit ett globalt initiativ (3C – Combat Climate Change) för att öka näringslivets engagemang i klimatfrågan och på så sätt bidra till en ansvarsfull och uthållig hantering av klimaproblemet. Utsläppen måste minska drastiskt om klimateffekten ska kunna begränsas till två grader. Hittills har 46 företag från hela världen gått med.

När 3C initiativet sjösattes i januari i år mottogs en stor delegation direktörer av europeiska kommissionens president Manuel Barroso i Bryssel. Han tackade för stödet som EU:s ambitiösa klimatpolitik på det viset får fran näringslivet och betonade det i en gemensam presskonferens. Även om Engström inte var med på plats är denna information tillgänglig för journalister i hela Europa.

När 3C initiativet sjösattes i januari i år mottogs en stor delegation direktörer av europeiska kommissionens president Manuel Barroso i Bryssel.

Det kräver ett tydligt ledarskap från såväl politiker som företagsledare. Den 9 november presenterade 3C initiativet en rapport i Washington som ger näringslivets syn på vad som behöver göras för att skapa utrymme för att de tekniska lösningar som kan sänka utsläppen ska komma till stånd. Presentationen mottogs väldigt positivt i USA:s huvudstad. Samtidigt skickade 3C även ett brev till ledarna för G8 + 5 där de rekommenderade konkreta åtgärder som världens regeringar bör prioritera för att vidta snabbt verksamma åtgärder mot det globala klimatproblemet.

Amerikanska storföretag som PG&E, NRG Energy och PNM Resources vill att världens största ekonomi går med i en global handel med utsläpprätter och tackade Vattenfall för att vi visar ledarskap i klimatfrågan.

Tycker Engström att det är fel att företag driver på för skapa globalt samförstånd?

Martin May
Presschef Vattenfall

Läs gärna mer på www.combatclimatechange.org