Nyhet | 2008-10-23 | 15:39

Kreativ ellära för lågstadieelever

Ett annorlunda upplägg möter Hållnäs skolas elever när de kommer till Forsmark på studiebesök. Eftersom de för unga för att besöka kraftverket eller SFR får eleverna istället en lektion i ellära och elnytta. Dessutom får de använda sin kreativitet när de ställs inför uppgiften att bygga hus av skokartonger som sedan ska elektrifieras.

Lågstadieelever bygger hus av skokartonger som sedan ska elektrifieras

Linda Bergman och Christoffer Ågstrand, FIB, håller i studiebesöket som inleds med att eleverna får gå in i en mörklagd studiesal.
– Vi har ingen el här inne, så vi måste beställa från kärnkraftverket, säger Linda.
Christoffer ringer kraftverket som levererar el och lamporna kan tändas. Eleverna fnittrar förtjust.

Därefter följer en diskussion om hur el används. Eleverna får själva berätta vilka eldrivna saker de använt sig av på morgonen. Några hade suttit vid datorn eller spelat tv-spel, andra hade en eldriven tandborste och alla hade givetvis tänt en lampa när de vaknade. När sedan ”Familjen Ströms” hus visades på en bild, pekar de lätt ut alla eldrivna föremål som finns i huset. För att få kunskap om hur el produceras visas ”Evas funkarprogram” som mycket pedagogiskt förklarar hur flera energikällor fungerar.

Elektriskt pyssel

Sen är det dags för eleverna att pyssla och använda sin skaparglädje. De bygger rum av skokartonger som ska tapetseras, möbleras och sedan elektrifieras med lampor.
– Vilken fantasi de har, utbrister Linda som hjälper dem att skära ut fönster. En grupp elever har gjort en tv som är upplyst med hjälp av en lampa och en annan har gjort ett upplyst garderobsmonster.
– Med den här aktiviteten vill vi väcka intresse för teknik och el, förklarar Linda. De måste dra kablar mellan lampan och ett batteri för att det ska lysa. De ser då att de måste ha en energikälla för att få el till lamporna.

Att både killar och tjejer tycker att det är roligt att pyssla märks tydligt. Det råder full aktivitet och uppfinningsrikedomen är stor. Det är stolta elever som visar upp sina hus för varandra och de föräldrar som följt med. När dagen är slut får de till sin lycka ta med sig husen hem.

SFR= Slutförvar för använt kärnbränsle

Nu lyser lampan i huset