Nyhet | 2013-11-04 | 11:00

Kul med teknik på höstlovet

Tjejer och teknik är teknikkursen som lockade 48 tjejer att tillbringa tre dagar av höstlovet på Ringhals. I år firar utbildningen tio år och sammanlagt har cirka 500 tjejer gått den.

Tjejerna, som går i årskurs åtta på olika skolor i Varbergs kommun, får prova på spännande och lärorika övningar inom teknikområdena el, instrument och mekaniskt underhåll samt kemi och strålskydd. Syftet med kursen är att uppmuntra tjejerna att välja tekniska utbildningar, och som i förlängningen kan leda till en anställning på Ringhals.

Elin Wiman och Elma Handanagic tyckte att de hade tre bra dagar på Ringhals.

 – Tjejer och teknik var roligare än jag trodde det skulle vara. Det var kul att få testa på olika teknikområden och så har jag fått flera nya kompisar, berättar Elma Handanagic som går på Håstensskolan. 

Instrumentstationen
Instrument var en av de populäraste stationerna.

Det var tyst och koncentrationen var hög på instrumentstationen där tjejerna gjorde blinkande hjärtan på små kretskort. Här gällde det att sätta motstånd och lysdioder på rätt plats och löda fast dem med lagom mycket lödtenn.

– Tjejerna har varit jätteduktiga, berättar Monica Börjesson, en av handledarna. 

Moa Johansson
Moa Johansson från Bläshammars skola.

På kemiavdelning var stämningen långt ifrån lugn – här small det och med jämna mellanrum hördes det ett och annat höga tjut och mycket skratt. Det som small var raketer gjorda av bakpulver och vatten. Efter en ordentlig omskakning flög de iväg och exploderade. 

Ida Karlsson och Tilda Andersson
Ida Karlsson och Tilda Andersson i kemilabbet.

I kemilabbet

Förutom raketer fick tjejerna också tillverka badbomber, vilket gjorde att det luktade parfym i hela kemilabbet. 

– Kemiavdelningen var jätterolig, berättar Stina Karlsson. 

 I turbinhallen

Att få gå på rundvandring i turbinanläggningen på Ringhals 3 tillsammans med handledare från Ringhals mekaniska underhåll var också mycket uppskattat.

 – Turbinhallen var mycket större än jag trodde den skulle vara, berättar Elin Wiman från Väröbackaskolan.

Besök i verkstaden

– Jag har aldrig varit på Ringhals tidigare. Det var roligt att få komma hit och lära sig om vad ett kärnkraftverk är och att få nya kompisar, tillägger Julia Hvalgren som går på Lindbergs skola. 

På stationen för strålskydd fick tjejerna bland annat lära sig att gå över en skogräns på rätt sätt och leta efter ett preparat med ett strålskyddsinstrument.  

Även på el-stationen var koncentrationen hög bland tjejerna. Här lärde de sig att göra förlängningssladdar. 

Tjejerna tillverkar en förlängningssladd

Christina Thuresson får hjälp med förlängningssladden av handledare Roland Karlsson.

– Det har varit grymt kul, säger Alice Höök som går på Lindbergs skola. Jag ångrar inte att jag anmälde mig till teknikkursen.

– Jag hade missat så mycket om jag inte var här och i framtiden skulle jag kunna tänka mig att jobba på Ringhals, berättar Lovisa Gustafsson. 

Rickard Jonsson från Chalmers föreläste

Kursen avslutades med en show där Richard Jonsson från Chalmers föreläste om Einsteins relativitetsteori med hjälp av tejp, en tratt, ett ägg och mycket humor. Det var en och en halv timme med mycket skratt. 

– Föreläsningen var kul och man lärde sig mycket. Det roligt att han lät oss delta så att vi inte bara satt och lyssnade, säger Louise Arvidsson från Bläshammars skola.

Louise Arvidsson och Lovisa Gustafsson
Louise Arvidsson och Lovisa Gustafsson.

Läs mer
Ringhals studentaktiviteter