Nyhet | 2009-11-16 | 13:40

Kunskap räddar liv

Den 4 september fick ringhalsaren Okbay Kidane konkret användning för den utbildning i hjärt-lungräddning som han fått på Ringhals. När en pojke föll från ett fönster på sjunde våningen i ett hyreshus i Göteborg gav Okbay första hjälpen direkt på plats.

Okbay Kidane

– Jag var i Brunnsbo kyrka och skulle gå och hämta en bibel, säger Okbay, som på fritiden jobbar ideellt som präst i sin ortodoxa eritreanska församling.

På väg över torget såg han en stor samling människor som stod och tittade på något.

– Det var en sexåring som hängde med hela kroppen utanför fönstret, säger Okbay.

Under de sju till åtta minuter som pojken klamrade sig fast i fönsterkarmen var föräldrarna maktlösa, eftersom dörren till pojkens rum var låst inifrån och nyckeln satt i låset. Innan polisen hann komma till undsättning föll pojken.

Fångade pojken i fallet

Ett av vittnena hade klättrat upp på ett plåttak ovanför en dörr. Han lyckades inte fånga pojken, som bröt armen när han dunsade mot taket. På marken stod Okbay och lyckades tillsammans med två andra personer fånga upp sexåringen.

Eftersom pojken inte andades – det kom istället fradga ur hans mun – gav Okbay honom konstgjord andning och hjärtmassage, något som han lärt sig på Ringhals.

Därefter lindade Okbay om armen på pojken med sin prästkåpa och placerade återstoden av tyget bakom pojkens nacke för att ge fria luftvägar.

Tacksam över insatsen

Idag lever pojken och mår bra. Okbay har träffat honom på sjukhuset och även varit hemma hos familjen. De är förstås väldigt glada och tacksamma över Okbays insats som gjort att den sexårige sonen är i livet idag.

När han tänker tillbaka på händelsen säger han:
– Det var en jobbig upplevelse. Några unga killar som bara tittade på och inte ingrep mår dåligt idag.

Okbay är glad över den utbildning han fått på Ringhals, såväl när det gäller första hjälpen som brandutbildning. Han är beredd att agera igen om något liknande händer.

– Detta är kunskap som räddar liv. Man ska våga gå fram och ta initiativ, säger han.

Läs mer

Sex ringhalsare berättar om jobbet