Nyhet | 2009-05-15 | 11:15

KY-elev praktiserar som stationstekniker

KY-eleven Ida Engvall

KY-eleven Ida Engvall framför värmeväxlare och cirkulationspumpar på Forsmark 1.

När Ida Engvall från Norrskedika blev uppsagd från sitt arbete började hon fundera på vad hon egentligen ville göra. Hon valde att läsa Produktions- och processteknik på Bruksgymnasiet i Gimo och nu gör hon sin praktik i Forsmark som stationstekniker. -Om en så där tio år, jobbar jag gärna som skiftingenjör i Forsmark, säger Ida Engvall.

Ida blev erbjuden att komma tillbaka till sitt gamla jobb, men då hade hon redan bestämt sig för att sadla om. Hon praktiserar nu i skiftlag fyra på Forsmark 1.
- Jag följer med på ronder ute i anläggningen. Vi kontrollerar att alla maskiner fungerar som de ska och så utför vi arbeten på uppdrag av turbin- eller reaktoroperatörerna, berättar Ida Engvall.

Ida Engvall

Kontrollrummet på Forsmark 1 är basen när Ida Engvall praktiserar som stationstekniker.

Produktions- och processteknik är en kvalificerad yrkesutbildning (KY) och där ingår fyra block av ”lärande i arbete”, en arbetsplatsförlagd praktik. Forsmark tar årligen emot ett antal praktikanter från Produktions- och processteknikprogrammet i Gimo och Ida Engvall är nu inne på sin andra praktikperiod här i Forsmark. När det var dags att önska praktikplats hade hon Forsmark som sitt förstahandsval och hon vill arbeta som stationstekniker när utbildningen är klar.
- Sedan vidareutbildar jag mig gärna till reaktor- eller turbinoperatör och så småningom, om en så där tio år, jobbar jag gärna som skiftingenjör, säger Ida Engvall.

Hon är 24 år och påbörjade sin utbildning hösten 2008. Ida berättar att majoriteten i hennes klass är tjejer, hela 15 elever av 23.
- Jag har alltid varit lite intresserad av teknik. Vardagsteknik som mobiltelefoner och stereo har jag alltid tyckt varit kul. Men det var främst min farbror som gjorde mig intresserad av det här yrket när han började jobba som stationstekniker i Forsmark, säger Ida som tycker att det behövs fler tjejer som stationstekniker.

Ida blir klar med sin utbildning sommaren 2010. Då blir hon gärna anställd av Forsmark, annars vill hon jobba under revisionerna. Det gjorde hon sommaren 2008 och kommer att göra även den här sommaren åt entreprenörsföretaget ISS.
- Forsmark är ett självklart val som arbetsplats för mig. Kärnkraften är intressant. Jag känner många som arbetar här och jag vet att det är en bra arbetsplats. Här finns många olika typer av yrken. Det verkar också finnas bra utbildningsmöjligheter och vägar att ta sig vidare inom företaget, säger Ida Engvall.

Fakta:

Kvalificerad yrkesutbildning är en eftergymnasial utbildningsform som berättigar till studiemedel. En av grundidéerna med kvalificerad yrkesutbildning är att kontinuerligt kombinera undervisning med lärande i arbetslivet under hela studietiden.