Nyhet | 2008-02-27 | 12:00

Långväga PRAO på Ringhals

Med engagerade medarbetare och ungdomar med framåtanda uppstår viktiga möten mellan skola och arbetsliv. 15-årige Simon Lindén från Skellefteå kom veckorna före jul 117 mil söderut för att praktisera i kontrollrummet på Ringhals 2.

Sedan reglerna för prao har förändrats i Varbergs kommun är praktikanter från grundskolan ovanligt på Ringhals. Desto ovanligare är det att vi har praoelever från andra ändan av landet. Men Simon hade sina skäl, bland annat har han sin mormor i Bua, två kilometer från Ringhals.

– Men idén kom upp när jag träffade Johny på en sommarfest i Jämtland, berättar han.

Johny Skanelid är chef på ett skiftlag på Ringhals 2 och har sett till att Simon har fått en bra inblick i hur man jobbar på driften.

– Vi har aldrig haft några så unga praktikanter på driften vad jag känner till, säger han. Det är oroväckande att intresset för tekniska utbildningar minskar och att vi står inför tider när det blir svårare att rekrytera. Vi måste börja redan med de unga så att de vill satsa på yrken som de här. Jag hoppas att det vänder snart!

Teknik i framtiden

Simon är i alla fall helt inne på att läsa teknik och naturvetenskapliga ämnen och satsar på att blir något åt ingenjörshållet. Han är ganska övertygad om att han fick en av de mest spännande praktikupplevelserna i klassen.

– Men jag trodde det skulle vara mer hektiskt i kontrollrummet under normal drift, säger han med norrländskt lugn.

Samverkan med skolan

I Varbergs kommun togs prao bort år 2006 när man inte ansåg att skolan inte kunde garantera att arbetsmiljölagen uppfylldes när man skickade ut elever på praktik på olika företag. Sedan dess samarbetar Ringhals med skolorna för att hitta nya lösningar för hur eleverna ska få kontakt med vår verksamhet. Former som är mer anpassade efter dagens arbetsmarknad. Bland annat tar vi just nu fram temadagar för högstadieelever om energi och arbetsliv.

Mer information

Student på Ringhals