Nyhet | 2008-07-08 | 10:00

LIA är melodin för inköp

Glöm allt vad lata praktikanter som hänger vid kopiatorn heter. Inköpsavdelningen på Ringhals har hittat modellen som främjar framtida rekryteringar. Här gäller det att hålla tungan rätt i mun vid förhandling med leverantörer och att ha sinne för både språk och människor.

Ringhals samarbete med Campus Varbergs KY-utbildning ”Inköp och supply management” har pågått i fyra år. Inköpsavdelningen har tagit emot ett antal LIA-studenter (LIA – Lärande I Arbete) varav vissa fått anställning efter att ha visat framfötterna.

Gunnel Nyström och Pierre Blomdahl med ett gäng nuvarande och före detta LIA-studenter.

Tydlig koppling till näringslivet

– Fördelen med vår samverkan med skolan är att vi har möjlighet att direkt påverka utbildningens utformning genom att peka på vilka moment vi anser är viktiga för att studenterna ska fungera i verkligheten, säger Pierre Blomdahl som är Ringhals representant i utbildningens ledningsgrupp där ytterligare åtta företag ingår. Vi har exempelvis pushat för mer affärsengelska.

– Studenterna gynnas eftersom kopplingen till näringslivet blir så tydlig, och vi som företag får studenter med kompetens som matchar våra behov, säger Pierre.

Samarbetet har gett ringar på vattnet eftersom avdelningen fått ett rykte om sig att vara en attraktiv och spännande arbetsplats. Efterfrågan på platserna är hög och endast de som är bäst lämpade får chansen, vilket har lett till flera lyckade rekryteringar.

Växer med ansvaret

Martin Sjöholm och Gunnel Nyström är studenternas oumbärliga mentorer på inköpsavdelningen.

– Vi vill ju att studenterna ska gå härifrån och känna att perioden här är bland det bästa de varit med om. Vi ställer höga krav, men känslan av att ha klarat av ett skarpt läge eller en tuff förhandling är en fin belöning, säger Martin.

– Det är tilliten som gör att många av LIA-studenterna trivs och återvänder, fortsätter Gunnel. Man måste lita på att de fixar det, och de flesta växer med ansvaret. Vi ser dem dessutom som en tillgång eftersom de kommer in med nya idéer och vågar ifrågasätta och vända på stenarna.

Win-win
Studenterna har tre LIA-perioder á tio veckor under utbildningen, och vissa spenderar alla perioderna på Ringhals. Pierre menar att samarbetet ger inköpsavdelningen möjlighet att testa olika förmågor och därigenom få ett stabilt underlag för framtida rekryteringar.

– Jag ser det som en ”win-win”-situation. Studenterna får en referens att vara stolt över och vi kan handplocka de som har extra potential – det kan inte bli bättre, säger han i sann inköpsanda och ler.

”Inköp och supply management” på Campus Varberg (nytt fönster)

Student på Ringhals

Jobba på Ringhals