Nyhet | 2013-06-10 | 10:30

Lillgrund vindkraftpark igång igen i juli

Arbetet med att ersätta den skadade delen av exportkabeln vid Lillgrund vindkraftpark i Öresund är planerat att påbörjas sista veckan i juni. Lillgrund beräknas vara i full drift i början på juli.

För ca två veckor sedan kapades den skadade delen av exportkabeln och plockades upp för analys.

- Nu är vi klara med upphandlingen av det fortsatta reparationsarbetet och ser fram emot att den nya kabeln kommer på plats veckan efter midsommar. Kort därefter räknar vi med att produktionen är igång igen, säger Fredrik Forslund, platschef på Lillgrund.

Anledningen till att det dröjer ytterligare några veckor innan Lillgrund kan producera el beror på att det är ett fåtal företag som kan utföra exportkabelreparationer.

- De företag som kan genomföra denna typ av reparation har högsäsong just nu, det gäller att få ihop logistiken med lämpliga fartyg och rätt kompetens, fortsätter Fredrik Forslund.

ABB kommer att utföra reparationsarbetet som innebär att den nya kabeln skarvas ihop med resten av exportkabeln. Själva skarvningsarbetet beräknas ta ca 10 dagar. Därefter behövs ytterligare några dagar för att testa kabeln innan vindparken är i full drift igen.

Se Lillgrund på nära håll i augusti
Den årliga Lillgrunddagen då allmänheten har möjlighet att utan kostnad åka båt ut till Lillgrund och uppleva en havsbaserad vindkraftpark på nära håll skjuts fram till den 31 augusti på grund av kabelreparationen.

- Vi ser fram emot att ta emot närboende och andra intresserade besökare i slutet av sommaren. Det blir femte året i rad som vi kör eventet och vi hoppas på en stor tillströmning av nyfikna besökare, säger Fredrik Forslund.