Nyhet | 2011-10-10 | 10:30

Lindans på R2

Tre killar hänger i linor högt uppe vid taket i reaktorinneslutningen på Ringhals 2. Brandsanering pågår på extra svåråtkomliga ställen med hjälp av ”lindansare” från företaget Rope Access.

Lindansare
Ett stort saneringsarbete sker på Ringhals 2 efter branden i våras. Branden i sig var begränsad men kräver omfattande brandsanering av all utrustning samt tak, väggar och golv i reaktorinneslutningen.

Per, Jim och Jon

Per Forsberg, James ”Jim” Fenn och Jon Hillström är vana klättrare. De utför ett brett spektrum av jobb, som rengöring, inspektioner, reparationer på hög höjd. Uppdragen åt vindkraftindustrin blir allt fler. De krångligaste jobben är broinspektioner.

På Ringhals även tidigare
Att jobba på Ringhals är inte nytt för firman. Här har man utfört flera jobb. Första gången Per och Jon var här var förra året på Ringhals 1.

För en lekman känns det svindlande att se killarna i arbete. Hur är det att jobba på så hög höjd?
– Så länge jag har repen där känner jag ingen rädsla alls, säger Per som berättar att han funderar mer över vilket rengöringsmedel han har i trasan, än över risken att falla ner.

Men så är säkerheten också väl inbyggd i denna speciella arbetskultur:
– Vi pratar igenom och kollar alla selar varje gång vi går någonstans. Vi tar inga genvägar, och kulturen tar vi med oss till de platser vi jobbar på, berättar Jon.

Erfarenhet och utbildning
Jim är med sina åtta år i branschen den av killarna som har längst erfarenhet i yrket. Hans specialitet är oförstörande provning. Per är industriplåtslagare och Jon går en utbildning till maskiningenjör på Chalmers. En teknisk utbildning är en bra utgångspunkt.

– Det är lättare att utbilda duktiga svetsare att hänga i rep än vice versa, säger Jon.

Brandsanering

Att torka balkar med trasa låter inte som något spännande jobb för ett gäng orädda klättrare.

– Många av våra jobb är ganska tråkiga, instämmer Per, men allt blir roligare av att hänga i ett rep, säger han med ett stort leende.

Återstart av Ringhals 2 är planerad att ske den 18 november.

Läs mer
Årets revisioner på Ringhals 
Så arbetar vi med säkerhetsfrågor