Nyhet | 2012-11-12 | 15:20

Lokala företag i samarbete

Hos företaget Midroc Alucrom vid infarten till Veddige pågår arbetet för fullt med att vattenblästra rör. Jobbet ingår i ett samarbetsprojekt mellan Ringhals och flera lokala företag.

Vattenblästring

– Omgummering av rör till huvudkylsystemet på Ringhals 2 är ett viktigt jobb, säger Ringhals projektledare Lars Andersson. Rören är av stål och rostar i kontakt med havsvatten. Med ny gummibeläggning kommer rören att fungera i upp till 35 år till.

Alucrom brukar göra blästrings- och målningsjobb åt Ringhals. Under några veckor i september har man nu utökat sina aktiviteter och jobbar i skift för att hinna med projektet, som måste ske under de arbetsintensiva dygn då reaktortanken är urladdad.

– Ringhals är en av våra största kunder, så det är kul att kunna ställa upp och vara en del av ett större projekt, säger Björn Bengtsson som är platschef på Alucrom.

– Det är roligt att firmorna på orten får chans att visa musklerna. Närheten är en förutsättning för att det ska fungera så här bra, säger Lars Andersson.

Arbetet är flerårigt. Totalt handlar det om mer än en kilometer rör för Ringhals 2. Därefter är det rör från Ringhals 3 och 4 som står på tur. För Ringhals 1 är jobbet redan avslutat.

Induktionsmetoden

Fungerande kedja
Fler företag är inblandade i arbetsprocessen. Jobbet att göra rent rören med induktionsvärme (RPR) utförs av Mimab och vattenblästring av Corvara. Elajo från Ringhals är på plats för att ta hand om mindre skador på rören. Genom slipning och svetsning ser man till att det färdigbehandlade rörsystemet blir intakt.

För själva omgummeringen skickas rören till firman Ulinco i Göteborg. Från Göteborg återvänder rören sedan till Veddige för målning av utsidan, och därefter tillbaka till Ringhals.

– Det är en kedja som fungerar strålande bra, säger Lars Andersson. Ett smått unikt samarbete med många olika företag som deltar med engagemang och kompetens.

Läs mer
Så arbetar vi med säkerhetsfrågor