Nyhet | 2011-05-06 | 17:00

Lyckad invigning av Östra Herrestad vindkraftpark

Den 6 maj 2011 invigdes vindkraftverken i Östra Herrestad under två dagar. På fredagen skedde den officiella invigningen med markägare, myndigheter och politiker.

Anders Dahl, chef för Vattenfall Business Division Renewables, påminde om att Vattenfall tillsammans med Lillgrund förser många skånska hem med hushållsel. Göran Enander, överdirektör på Länsstyrelsen i Skåne och kommunens representant Monica Gripp framhöll vindkraftens betydelse till att nå målen av förnybar energi i region och kommun. Projektledare Stefan Karlsson tackade alla som bidragit till att parken byggts på kortare tid än planerat och under budget! Efter bandklippning och fanfar följde visning av ett vindkraftverk och en vandring mellan de anlagda naturmiljöerna, som ska gynna växter och djurliv i parken.

Invigning av Östra Herrestad vindkraftpark

Under lördagens öppet hus strömmade närboende till Tågarpsgården där Vattenfall bjöd på olika aktiviteter. Det var tipsrunda med priser från lokala konstnärer, energirådgivning, vindkraftutställning, besök i vindkraftverk och namngivning av verken. Allt ackompanjerat av musik från förstås Simrishamns blåsorkester.

Med strålande solsken och måttliga vindar i ett annars omvittnat blåshål lockades många till invigningen på Tågarpsgården. Här fanns något för alla åldrar. Vattenfalls egen energieffektiviseringsexpert Lars Ejeklint gav goda spartips, Hammenshögskolans utställning om hållbara samhällen gav en tankeställare.

Ponnyridning vid Östra Herrestad vindkraftpark

Eleverna hade också gjort tipsfrågorna, som förstås handlade om vindenergi. Rundan ledde ner till ett av verken som hölls öppet för dem som ville titta in och få en introduktion av Vattenfalls egna vindkraftstekniker. Ridtur på ponnys från Österlens ridskola var ett populärt inslag hos de små. På gården bjöds på saft och bulle och skolan sålde varm korv.

Verken har fått egennamn

Under Gärsnäs byalags ledning har ortsbefolkningen kommit med namnförslag på de nio verken. Med klar majoritet röstades följande namn fram: Kraftvingen, Framtidsvingen, Miljövingen, Sparvingen, Ekonomivingen, Energivingen, Elvingen, Nutidsvingen och Naturvingen. Parken går i folkmun under namnet Framtidsparken.
Ladda ner kartan med namnen på vindkraftverken (PDF 375 kB)
Östra Herrestad vindkraftpark