Nyhet | 2010-12-06 | 10:00

Lysande lanternor i Ängelholm

Idén om att lysa upp Ängelholm kommer från två arkitekt-
tävlingar om hur miljön skulle kunna bli bättre. Den ena handlar om Storgatan, den andra om Stortorget. I det vinnande konceptet var ledordet "mer ljus".

Unika lanternor i Ängelholm

Utrustningen är arkitektritad, specialtillverkad i en tysk fabrik och monteras av Vattenfall Services på plats i Ängelholm. Varje lanterna är tre meter hög och färgen på belysningen kan anpassas till olika högtider, exempelvis rött vid jul.

Unika lanternor

– Det är ett roligt och spännande projekt. Lanternorna finns ingen annanstans i Sverige och troligen inte heller i Europa. Det ställer stora krav på både oss och leverantörerna, säger Magnus Brixvik, avdelningschef inom Belysning.

Vattenfall Services sätter även upp en dekorativ belysning vid räcket till en gångbro och en exklusiv gatubelysning med reflekterande metallhalogenlampor. Totalt handlar det om flera tusen miljövänliga LED-dioder och 30 traditionella armaturer.

Projektet pågår fram till nästa sommar och engagerar mellan en och sex personer.

Den nya belysningen gör centrum mer trivsamt

Unika lanternor i Ängelholm

– Vattenfall Services hade ett konkurrenskraftigt pris och uppfyllde övriga kriterier, säger gatuchef Jonas Henriksson, som hoppas att den nya belysningen ska göra centrum mer trivsamt.

I centrumprojektet ingår även höjd standard på beläggningar och i vissa fall byte av vatten- och avloppsledningar. En idé är att bygga ett glastak med solceller över valda delar av Storgatan för att skapa mötesplatser och väderskydd.