Nyhet | 2009-10-15 | 13:05

Marcus nöjd vinnare av elmoped

Marcus Karlsson som studerar på energisystemprogrammet i Uppsala kan i fortsättningen färdas miljövänligt till föreläsningarna. - Jag kommer absolut att nyttja elmopeden. Nu behöver jag inte längre ta bilen till skolan när vädret är sämre, säger han.

Under kulturnatten i Uppsala den 12 september besökte Marcus, tillsammans med några studiekamrater, Vattenfalls turnerande paviljong. Tävlingsuppgiften, som alla kamraterna antog, för möjligheten att vinna en elmoped var att motivera vad man skulle kunna göra för miljön i hemmet och/eller på arbetsplatsen.

Markus Karlsson,  nöjd vinnare av elmoped

- Jag som studerar energieffektivisering och energisystem vet att det redan finns många tekniker för att leva mer miljövänligt men att det brister i informationen om detta. Viljan att använda nya tekniker kan också saknas eftersom det ibland kräver initiala investeringar. Men ofta går det att räkna hem investeringen ganska snabbt. Den här typen av information vill jag hjälpa till med att sprida, säger han.

Också i sin vardag tänker Marcus på att värna miljön. Exempelvis genom att använda lågenergilampor och att stänga av elektriska apparater.

- Elmopeden leder förmodligen till att jag drar ner på bilåkandet också. Det verkar faktiskt som att mina kompisar är lite avundsjuka på att jag vann elmoppen. Men jag får väl låna ut den till dem. På så sätt sprids informationen om elmopeder vidare också, säger han.

Marcus Karlsson kände till Vattenfall relativt väl sedan tidigare eftersom han kommit i kontakt med företaget flera gånger genom sina studier.

- Här på Vattenfall i Uppsala har jag varit flera gånger tidigare. Jag har också nyligen besökt Vattenfall i Älvkarleby under 2 dagar och genomfört vattenkraftslaborationer, säger han.

I framtiden vill Marcus Karlsson arbeta inom något område där han verkligen kan bidra till en miljömässig förbättring. Gärna som projektledare.