Nyhet | 2009-09-28 | 10:03

Marknadsläget: Regnig sommar gynnar elkunderna

Varje månad sammanfattar vi marknadsläget för elpriser på privatmarknaden. Detta för att ge en snabb och tydlig överblick av vad som händer på elmarknaden och hur detta påverkar elpriserna. Denna månad ser vi att elpriserna är fortsatt låga och att allt fler väljer rörligt elpris. Sammanfattning marknadsläget
  • Efterfrågan på el har sjunkit under ett års tid till följd av lågkonjunkturen.
  • Den hydrologiska balansen är nu nära det som är normalt för årstiden igen. Det är ett år sedan vi hade så här gynnsamt läge för vattenkraften.
  • Efter sommarens revisioner kommer nu mer kärnkraft in i kraftsystemet steg för steg
  • Bränslepriserna på kol och olja, som var rekordhöga förra sommaren, ligger på en betydligt lägre prisnivå än för ett år sedan.
  • Priset på utsläppsrätter ligger på låga nivåer i förhållande till samma period förra året.

 Regnig sommar gynnar elkunderna

Inget ont som inte har något gott med sig. Regnet i somras och att vi sedan haft normala mängder under hösten gör att den brist på vatten vi haft i nära ett år nu är ett minne blott. Vi har nära normal tillgång i vattenmagasinen igen vilket gynnar elkonsumenterna då det håller nere elpriserna, trots att häften av kärnkraftskapaciteten varit borta under flera veckor till följd av pågående revisioner. Läget inför hösten ser bra ut för elkunderna. Just nu räknar vi med relativt lågt rörligt elpris fram till vintern. Det förutsätter dock att vädret fortsätter gynna vattenkraften precis som det brukar vara på hösten då vi har de nederbördsrikaste månaderna på året och att kärnkraften kommer in som planerat. Världsekonomins situation gör att efterfrågan på el är fortsatt låg vilket medför att de fasta elpriserna ligger 25-45 öre/kWh lägre än för ett år sedan när konjunkturen stod på topp. För rörligt elpris är skillnaden 30 öre/kWh. Sedan mars har rörelserna varit lugnare och nu styr återigen vädret över om kontrakten i närtid går upp eller ner. [caption id="attachment_2130" align="alignright" width="183" caption="- Vi ser, precis som bankerna rapporterar när det gäller bankräntan, att det är fler och fler som väljer att ligga med rörligt elpris nu, säger säger Sigge Eriksson, privatmarknadschef på Vattenfall."]Sigge Eriksson[/caption]

Allt fler väljer rörligt elpris

- Den som vill kunna luta sig tillbaka och inte behöva bekymra sig för elpriset har nu ett bra läge att säkra sitt elpris. Är du orolig för att inte pricka botten så säkerställ att avtalet inkluderar omteckningsrätt eller bytesrätt. Skulle elpriserna sjunka ännu mer har du då möjlighet att bryta pågående avtal och säkra upp dig på en ny period till det lägre priset, säger Sigge Eriksson, privatmarknadschef på Vattenfall. - Den som har möjlighet att ekonomiskt hantera svängningar i sin elkostnad och tror att vi ännu inte sett botten på landets ekonomiska läge kan lugnt avvakta och välja ett rörligt elpris. Vi ser, precis som bankerna rapporterar när det gäller bankräntan, att det är fler och fler som väljer att ligga med rörligt elpris nu. Det finns naturligtvis en risk - det kan vända snabbt exempelvis om det blir en ovanligt torr höst. Så trots att vi själva just nu tror på en lugn höst med låga elpriser så rekommenderar vi våra kunder att anmäla sig till vår kostnadsfria prisbevakningstjänst. Med den får du en varning om börspriset skulle skjuta i höjden och passera den gräns du tycker är acceptabel, avslutar Sigge Eriksson.

Prisutvecklingen

Fast elpris Graf-fast-pris-0909-370 Vattenfalls fasta elpriser 6-månadersavtal, 1-årsavtal och 3-årsavtal, öre/kWh exklusive skatt och moms Rörligt elpris  Graf-rorligt-pris-0909-370 Vattenfalls rörliga elpris, öre/kWh exklusive skatt och moms. Rörligt elpris = Månadsmedelspot på Nord Pool + månadens elcertifikatavgift + Vattenfalls påslag.