Nyhet | 2007-07-12 | 12:25

Merkel vill utreda kärnkraftsstopp

De senaste dagarnas kritik i tysk media angående händelserna i Brünsbuttel och Krümmel har fått förbundskansler Angela Merkel att reagera. Nu vill Merkel att händelserna utreds noga.
– Olyckorna måste bli uppklarade, och det noggrant. Annars kan våra övervaknings- och kontrollmyndigheter inte säkerställa vardagen, säger Merkel till tysk tv.

Andra tyska politiker kräver att Vattenfall ställs till svars: Gitta Trauernicht, ansvariga ministern i Schleswig-Holstein, vill frånta Vattenfall tillstånden att driva kärnkraft och den socialdemokratiske miljöministern Sigmar Gabriel anser att Vattenfall försöker hindra kärnkraftsinspektionens arbete.

Vattenfall ser allvarligt på kritiken och håller med om att händelseförloppet måste klarläggas. Vi riktar nu in oss på att ge snabb och korrekt information, framför allt till de ansvariga myndigheterna. Även informationen till allmänheten ska förbättras, till exempel finns alla händelserapporter som sänts in till myndigheterna nu på Vattenfall Europes hemsida, www.vattenfall.de
Dr. Klaus Rauscher, chef för Business Group Vattenfall Europe, har tillfälligt övertagit ansvaret för kärnkraftsenheten. Det har dessutom tillsatts en intern "task force" som ska granska händelseförloppet vid kraftverken i Brünsbuttel och Krümmel.
– Det har inte varit några säkerhetsskador och vi har informerat myndigheterna som vi ska. Däremot har vi uppenbarligen felbedömt allmänhetens behov av information, säger Lars Josefsson till Dagens Industri.