Nyhet | 2010-06-10 | 13:01

Miljö- och energifrågor lockar högstadietjejer till Uppsala

Nu är det dags för Tjejveckan igen. Nästa vecka kommer högstadietjejer från hela Uppland till Uppsala för tre späckade dagar med energi- och miljötema. Deltagarna får bland annat bygga en miljövänlig stad med förnybar energi i lego, se var stadens värme kommer ifrån och pröva karusellfysik på Gröna Lund.

Tjejveckan syftar till att nå unga tjejer innan gymnasievalet och visa på roliga och meningsfulla tillämpningar av naturvetenskap och teknik, i år för att lösa miljö- och energiproblem. Det är femte året som denna uppskattade vecka hålls precis i början av sommarlovet.

- Dessa tjugofem tjejer från hela länet väljer bort stranden för att göra experiment och titta på energilösningar, det är jätteroligt att ta emot dem, säger Sara Woldegiorgis, projektledare vid Teknat Samverkan, Uppsala universitet.

- Vi vill stimulera kvinnliga elevers intresse för teknik och naturvetenskap. På sikt är målet att få in fler kvinnliga ingenjörer i vår verksamhet. Idag är en femtedel av våra medarbetare kvinnor och de flesta arbetar inom administration, inte i tekniska yrken, säger Adrian Berg von Linde, chef Vattenfall Heat Uppsala.

Måndagen den 14 juni får deltagarna se framtida energislag på Ångströmlaboratoriet, där de också får bygga sin egen miljövänliga stad i lego. På tisdag besöker de Vattenfalls anläggning i Boländerna på förmiddagen och Biotopia på eftermiddagen. Där blir det skattjakt med hjälp av GPS. Sista dagen, på onsdag, åker tjejerna åker till Gröna Lund och testar fysikens lagar i berg- och dalbanor och andra attraktioner.

Tjejveckan är ett samarrangemang mellan Teknat Samverkan vid Uppsala universitet och Vattenfall.