Nyhet | 2007-10-22 | 15:45

Mobila miljöambulanser

Vattenfall har tillsammans med Skellefte Kraft och Statkraft tagit fram ett system som ska användas vid bekämpning av oljeutsläpp i både strömmande och stilla vatten – så kallade mobila miljöambulanser.

Konceptet är inte nytt – Vattenfall har sedan 2005 en miljöcontainer stående i Jokkmokk och var då först i Sverige med idén. Det var oljeutsläppet i Laxede hösten 2003 som blev startskottet för utvecklingsarbetet med miljöcontainers för oljebekämpning.

Att Skellefte älv fick en mobil lösning beror främst på att den ska kunna sättas in var som helst utefter älven, men även vid oljeutsläpp i exempelvis Pite älv eller i Skellefteå hamn. Miljöambulansen ska hanteras av Räddningstjänsten i Skellefteå och där finns ingen lastbil med möjlighet att frakta containers. Då är en mobil lösning den bästa.

Vattenfall, Skellefte Kraft och Statkraft står för utvecklings- och anskaffningskostnad för miljöambulanserna som står till förfogande för Räddningstjänsten i Skellefteå.
Totalt får Skellefte älv tre ambulanser; två i Skellefteå och en i Malå. Kostnaden för de tre ambulanserna beräknas till omkring 1.5 miljoner kronor.

Fakta om miljöambulanser

Skellefteå
Ambulans 1 innehåller 2x75 meter läns, cirkus (oljeuppsamlare), absorbsionsmedel (tallbark), pump, bensindrivet elkraftverk, strålkastare samt diverse kopplingar.
Ambulans 2 innehåller bland annat pump, uppblåsbar gummibåt, båtmotor.

Malå
Samma utrustning som ambulans 1 i Skellefteå.

Den mobila miljöambulansen står redo att användas vid bekämpning av oljeutsläpp i Skellefteälven.

Läs mer om utrustningen (engelska) (nytt fönster)


Miljöfakta om vattenkraft