Nyhet | 2008-01-08 | 15:30

Mycket nytt på Science Center 2008

2007 års premiärutställning överträffade alla förväntningar men trots det planeras nu för en helt ny utställning 2008.

Att experimentera kan på ett lustfyllt och respektlöst sätt rubba vår tankemässiga jämvikt och leda till att frågor uppstår. Att experimentera är helt enkelt ett sätt att fråga naturen direkt.

Säsongen 2007 har ett 20-tal experiment med vatten som grundtema lockat rekordmånga besökare, både stora och små, till Vattenfall Science Center, på Laxön i Älvkarleby utanför Gävle. I utställningen, som vi visat i samverkan med Tom Tits Experiment, har vi försökt väcka intresset för energi och teknik, genom att man själv fått testat, tittat och tänjt på gränser. Det har visat sig att det inte spelar någon roll om du är gammal eller ung – vi testar och lär på olika sätt, men alla har nytta och glädje av experimenterandet.
Vatten har varit säsongens tema och besökarna har grundligt testat alla experimenten som till exempel de japanska vipparmarna, svävande äggen och vibrationsfontänen. Vår sommar har varit blöt men mycket rolig.

Vattenfall har beslutat att driva Science Center under en tvåårig försöksperiod. Satsningen är bland annat ett led i arbetet att få barn och ungdomar att intressera sig mer för teknik och miljö. Vi fick en flygande start på verksamheten och kan de tillbaka på en succéartad första säsong. Men, inget är så bra att det inte kan bli bättre och för att hålla intresset vid liv kommer vi att visa en helt ny utställning samt några interaktiva experiment direkt kopplade till Vattenfalls verksamhet den kommande säsongen.

I Eldhuset, Laxön, Älvkarleby sommaren 2008 kommer vi den här säsongen bland annat att visa utställningen Trixmix från Tom Tits Experiment i Södertälje. Trixmix är ett axplock från olika ämnesområden inom naturvetenskap och teknik, presenterat i en salig blandning av interaktiva experiment. Experimenten i utställningen har genomgående valts för att de är enkla att utföra och att lyckas med. Barns lekfullhet gynnar upptäckarlusten. Den tilltalar också många av oss andra. Ett bra experiment är som en god historia, alla kan ta del av den och den tål att upprepas.

Laxön på webben