Nyhet | 2011-03-04 | 09:14

Nätverk för unga i kärnkraftsbranschen

Elin Bergqvist besöker Barsebäck tillsammans med Young Generation

På Forsmark pågår ett generationsskifte och intresset för kärnkraft bland de unga är stort. Till nätverket Young Generation söker sig yngre medarbetare som ser sin framtid i branschen.

Intresset för kärnkraft bland studenter har ökat de senaste åren. Det märks på de arbetsmarknadsmässor som anordnas av högskolor och universitet runt om i landet. Då brukar Forsmarks besöksmonter vara full med studenter.

De senaste åren har också många unga anställts på Forsmarks kärnkraftverk. Ett generationsskifte pågår och stora resurser satsas på att överföra erfarenhet och kunskap från den äldre till den yngre generationen. Många av de äldre har arbetat på Forsmark sedan kärnkraftverket byggdes.

Till den yngre generationen hör Elin Bergqvist. Hon arbetar på Forsmarks informationsavdelning och har ett stort engagemang för kärnkraftsfrågor. Därför gick hon med i branschnätverket Young Generation, för unga personer under 35 år.

– Alla i Young Generation har ett stort intresse och engagemang för kärnkraft. Det är en mycket positiv stämning när vi träffas. Många hoppas på en framtid för kärnkraften och nybyggnation är något som ofta diskuteras, säger Elin Bergqvist.

Genom Young Generation knyter hon viktiga kontakter med unga från andra kraftverk, entreprenörsfirmor och underleverantörer.
 
– Kunskap mellan våra olika branschområden överförs. Jag har breddat mig och lärt mig mycket i diskussionerna med de andra medlemmarna, säger Elin Bergqvist.

Elin BergqvistElin Bergqvist

Inom nätverket anordnas seminarier, studiebesök och studieresor. Under förra året besöktes bland annat Strålsäkerhetsmyndigheten och Sveriges första forskarreaktor som finns på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

– Vi valde också att besöka Tjernobyl. Det kraftverket var mycket annorlunda byggt i jämförelse med våra kärnkraftverk, men säkerhetsfrågan är något vi tycker är mycket viktigt. Vi vill lära oss så mycket som möjligt, både om det som är positivt och negativt med kärnkraft, säger Elin Bergqvist.