Nyhet | 2013-10-27 | 11:00

Neandertalfynd i Vattenfalls dagbrott skriver om historien

Arkeologer och Vattenfallmedarbetare har hittat 130 000 år gamla rester efter mänskligt liv i närheten av det öppna dagbrottet Jänschwalde nära Cottbus i Tyskland. Experter anser att fyndet är sensationellt och betydande.

Vattenfall driver flera brunkolsbrott i norra delen av Lausitz-regionen sydost om Berlin där fyndet gjordes. Med anledning av fyndet bjöd Vattenfall in allmänheten och media till ett evenemang på platsen. Sabine Kunst, minister för vetenskap, forskning och kultur i delstaten Brandenburg, säger:

– Nu måste vi skriva om historieböckerna. Hittills har vi antagit att de första neandertalmänniskorna levde i Brandenburg för 50.000 år sedan, men nu vet vi att de var här 80.000 år tidigare. Man har undersökt jordlager som ligger 20 meter under den nuvarande markytan. Både djurben och flintaverktyg har hittats, vilket bevisar att neandertalmänniskor har jagat i området.

– Så här imponerande neandertalfynd har hittills bara gjorts i grottor, säger statsarkeolog Franz Schopper, och tillägger att öppna dagbrott innebär spännande arbetsmöjligheter för arkeologer.

– Den kontinuerliga exponeringen av nya ytor i brotten ger forskare och experter unika forskningsmöjligheter. Arbete på utgrävningsplatsen i dagbrottet i Jänschwalde.

Intresset mycket stort

Det lokala intresset var mycket stort, och Vattenfall fick många frågor från både medier och allmänhet som ville se fynden och studera arkeologernas arbete. Vattenfalls medarbetare i dagbrottet arbetar i nära kontakt med arkeologerna, som för första gången någonsin arbetar i ett aktivt dagbrottsområde, vilket ställer höga krav på Vattenfalls verksamhetsprocesser och säkerhetsrutiner.

Det finns dagliga och veckovisa rutiner för att analysera nästkommande steg och för att undersöka hur brytningsprocessen kan fortskrida utan avbrott. Innan detta fynd gjordes hade man hittat 13.000 år gamla flintavapen som använts av renjägare i det öppna dagbrottet Jänschwalde.

De nya fynden är tio gånger äldre, och de utgör de första spåren av interaktion mellan neandertalmänniskorna och deras livsmiljö. Hittills har inga ben från neandertalmänniskorna själva hittats, men det kan fortfarande ske, säger Franz Schopper. Arkeologer har undersökt fynd i Lausitz-regionen i över hundra år.

– Vattenfall håller kvar traditionen med arkeologiska utgrävningar tidigt i brytningsprocessen i Jänschwalde-området, säger Hartmuth Zeiss, chef för BU Lignite & Mining. Under de senaste åren har Vattenfall bidragit med sammanlagt åtta miljoner euro till arkeologernas arbete.