Nyhet | 2011-03-08 | 11:40

Nedtrappning av effekten på R2 inför revisionen

Den 10 mars går Ringhals 2 in i coast down – vilket innebär en gradvis reduktion av effekten – inför revisionen som startar den 2 april.

När 2009 års revision på Ringhals 2 drog över tiden in i 2010, beslutade man att ladda med allt tillgängligt bränsle och köra en extra lång driftsäsong. Målsättningen var att inte behöva ta reaktorn ur drift under vintern, då efterfrågan på el är som störst.

När reaktorn ställs av den 2 april kommer driftsäsongen att ha varat i 13,5 månader, vilket är 1,5 månader längre än en normal driftsäsong.

Från och med torsdag den 10 mars har bränslet nått en sådan utbränningsgrad att effekten successivt sjunker. Fram tills blocket ställs av för revision, den 2 april, kommer effekten att ha minskat med knappt 100 MW.

– Det handlar om en nedgång från nuvarande 94 till 84 procent, säger Urban Sandberg, Ringhals specialist på härd- och bränslefrågor.

Under tidigare år var det vanligare att kärnkraftverken hade coast down inför den årliga avställningen. Metoden som används för att uppnå god bränsleekonomi är numera mycket ovanlig på grund av ökad efterfrågan på el.

Läs mer
2011 års revisioner på Ringhals
Aktuellt driftläge