Nyhet | 2009-09-17 | 10:15

Nu är vår bästa chans att lära

Niclas Antman, Niclas Callenberg och Hans Björling är i vanliga fall ingenjörer inom instrumentunderhållet på Ringhals. Under ett antal veckor är de utlånade till Westinghouse för att jobba med felsökning under testerna av nyinstallerad utrustning på Ringhals 2.

Niclas Antman, Niclas Callenberg och Hans Björling

– Vi lär oss jättemycket om de nya systemen, säger Niclas Antman. Bättre tillfälle kommer vi aldrig att få för att lära oss tekniken som vi snart ska ta hand om instrumentunderhållet av.

Inte mycket av de gamla instrument- och kontrollsystemen kommer att finnas kvar på Ringhals 2 när TWICE-projektet är klart. Cirka 95 procent byts ut mot ny digital teknik.

– Det är lite grann som att börja om, man lär sig ju efter hand vilka fel som är vanligt förekommande, säger Hans Björling. För de gamla systemen finns mycket erfarenhet samlad i huset men detta är nytt för alla.

– Å andra sidan blir det mer enhetligt nu, fortsätter Niclas Callenberg. Med den nya tekniken får vi bättre överblick genom att systemen är uppbyggda mer likt varandra.

Killarna jobbar 12,5 timmarspass dagtid under sju dagar och är sedan lediga en vecka. Nattskiften är på tio timmar.

Att arbetspassen bara flyger iväg är de överens om.

– Vi har fullt upp hela tiden och jobbet är vansinnigt kul. Vi kan välja våra arbetsuppgifter och det är felsökningen som ger oss absolut mest.

Läs mer om moderniseringen på Ringhals 2

Tester till tusen i TWICE
Nya kontrollrummet växer fram