Nyhet | 2012-06-01 | 13:51

Ny kontrollrumssimulator i Forsmark

Simulator i ForsmarkDen nya kontrollrumssimulatorn

En helt ny simulator har byggts för Forsmark 3 och invigs i dag. En simulator är en kopia av ett specifikt kontrollrum med identiska kontrollpaneler, bildskärmar och datorer. I simulatorn utbildas och övas kontrollrumspersonalen för såväl normal drift som på att hantera eventuella störningar.

I Forsmark har KSU, Kärnkraftsäkerhet och Utbildning AB, byggt en helt ny simulator för Forsmark 3. Tidigare har personalen åkt till Studsvik, i närheten av Nyköping, för att träna. Där finns en simulator som Forsmark 3 och systerreaktorn Oskarshamn 3 delat på. Den nya simulatorn är en exakt kopia av kontrollrummet på Forsmark 3.

– Vi har till och med tagit färgprover för att göra skillnaden så liten som möjligt. Meningen är att simulatorn ska vara så lik kontrollrummet att det känns så verkligt som möjligt under övningarna, säger Nils-Erik Näslund, projektledare vid KSU:s teknikavdelning.

Den nya simulatorn till kontrollrum 3 är placerad i anslutning till den simulator som funnits på plats ända från början och som är en direkt kopia av kontrollrummen vid tvillingreaktorerna Forsmark 1 och 2.

För mer information:
Tomas Hägg, biträdande kommunikationschef Forsmark, 070-362 17 72
Liselotte Herlitz, kommunikationschef Kärnkraftsäkerhet och Utbildning, 070-309 66 50