Nyhet | 2011-11-08 | 10:00

Nytt stughotell lockar utländska turister till Pajala

På Alla helgons dag träffades cirka 200 personer i Särkimukka i byn Kangos som ligger cirka 6 mil norr om Pajala. Det har aldrig i historien varit så mycket folk vid ett och samma tillfälle i Särkimukka, berättade byaåldermannen i sitt tal. Anledningen till denna "folkstorm" var invigningen av den nybyggda "timber lodge" som företaget Explore The North uppfört under hösten.

Nytt stughotell i Särkimukka

Nybyggnationen består av restaurang, bar, bastu, hotellrum samt ett antal fristående stugor och uppgår till totalt cirka 11 Mkr. Den nya hotell- och restaurangbyggnaden är till 95% färdig men planeras att stå fullt färdig om cirka 14 dagar då de första gästerna anländer. Anläggningen är fullbokad fram till och med vintersäsongens avslut i april/maj.

Företaget ägs och drivs av Johan Väisänen och Sara Ljunggren som bedriver turistverksamhet bestående av bland annat hundspannsturer och skotersafaris. De flesta gästande turister utgörs av utländska besökare.

Johan Väisänen, Sara Ljunggren, Bengt Eriksson och Bengt Niska

Från vänster företagarna Johan Väisänen och Sara Ljunggren (Explore the North AB), Bengt Eriksson (företagsutvecklare Vattenfall Inlandskraft AB) och Bengt Niska (VD Pajala Utveckling AB).

Företaget har idag drygt 100 draghundar samtliga boende vid anläggningen i nya och moderna kojor och rastgårdar. Idag arbetar cirka sex personer på helårsbasis vid företaget men en ökning med fyra till fem anställda förväntas den genomförda investeringen medföra.

Bengt Eriksson representerade Vattenfall Inlandskraft AB som deltar i finansieringen av investeringen. Vattenfall Inlandskraft överlämnade en blomma till Sara och Johan vid invigningen och önskade företagarna lycka till.