Nyhet | 2007-06-25 | 08:30

Populära besök i Ringhals Infocenter

Årligen tar Ringhals Infocenter emot cirka 13 000 besökare – allt ifrån skolor till politiska föreningar. Många besöksgrupper får ett omfattande guidat besöksprogram med utställning, film, föreläsning och rundtur.

Gymnasieelever besöte Ringhals Infocenter.

Det var ett nyfiket gäng som kom på besök den varma men fläktande 12 juni, då Ringhals tog emot hela 80 elever och lärare från YTC Lindholmen, ett yrkestekniskt gymnasium med utbildningar inom bland annat el och industri.

Eftersom eleverna går elprogrammet och utbildar sig inom områdena automation, datorteknik och elteknik, finns många beröringspunkter med verksamheten på Ringhals. Gruppen var positiv till sitt besök och roade sig i utställningen där motionscykeln, löpbandet och datorspelen lockade.

– Det är spännande att vara här och jag kan mycket väl tänka mig att arbeta på Ringhals i framtiden. Utbildningen är bra eftersom jag kan få jobb direkt, säger eleven Filip Gunnérus.

Kanske blir Ringhals en framtida arbetsplats för eleverna från elprogrammet.

Besök ger perspektiv

Läraren Ole-Petter Gransäter har varit på Ringhals en gång tidigare, 1978, mitt i kärnkraftens hetaste period.

– Nu får man ett annat perspektiv på saken, säger han. Då fanns inget informationscenter men man hade större möjligheter att få se kärnkraftverket på närmare håll. Men utställningen gör ju det tydligt och rätt så lättförstått.

– Det är viktigt att berätta om kärnkraft för eleverna, tillägger läraren Jerzy Muszynski. Givetvis finns underliggande önskningar om att eleverna så småningom hittar rätt och att några av dem börjar arbeta här på Ringhals.

Trots att utbildningen har flest manliga elever fanns det även några tjejer på plats, bland annat Melissa Jarlsten som utbildar sig till automationstekniker.

– Jag trivs med att det är många killar i klassen. Jag arbetar bättre med dem, säger hon med ett leende.

Föredrag med många frågor

Informatör Gert-Åke ”Laxen” Carlsson höll dagens föredrag och gruppen tog även chansen att ställa frågor, bland annat om de senaste händelserna på Forsmark. Även de vanligt förekommande frågorna om uppvärmning av havsvattnet och avfallshantering dök upp.

Besöket avslutades med en guidad busstur runt området på Ringhals. Därefter åkte eleverna vidare mot nya mål – Varbergs fästning och Grimetons radiostation.


Vill du besöka Ringhals?
Vill du jobba på Ringhals?