Nyhet | 2011-05-26 | 09:00

Premiär för Vattenfalls elbilar

Kul att köra, förvånansvärt pigg och med imponerande teknik, det var några omdömen efter att Vattenfalls nya Volvo C30 Electric invigningskördes i Råcksta på onsdagen.

Ett 50-tal personer trotsade den hårda majvinden och fick se täckelsen falla för den ena av två Volvo C30 Electric som nu förstärker Vattenfalls fordonsflotta.

Den andra elbilen hade tingats av Sveriges Radio som ville förbereda sig inför Stockholm Marathon där bilen ska användas som klockbil.

- Elbilar är miljövänliga och passar bra in i våra ambitioner kring Vattenfalls utvecklingsprojekt, som One Tonne Life och Sustainable Cities. Elfordon har också en viktig roll i framtida smarta elnät, Smart Grids. Om tio år hoppas vi var tionde bil drivs av el, sa Torbjörn Wahlborg, chef för Vattenfalls Distribution & Sales-divison.

Annika Ramsköld, chef för affärsutveckling, berättade om samarbetet med Stockholms stad för att ta fram en testflotta av elbilar.

- Vi vill hjälpa till att påskynda spridningen av elfordon och då är det viktig att folk kan se att det händer något. Därför kommer till att börja med 70 fordon att rulla i Stockholm inom någon månad och de här två bilarna är del i den flottan. Om några år ska det finnas 6000 elfordon i Stockholm, sa hon,

Hon hade också egna erfarenheter att köra elbil.
– För det första är det tyst och det är också skönt att veta att det inte finns något avgasrör. Med den elproduktion vi har i Sverige är också koldioxidutsläppen i princip noll. Dessutom är det roligt, lite som att köra go-kart, sa hon.

Ulrich Frieser, chef för Vattenfalls elfordonsprogram berättade att utvecklingen av Volvos plug-in hybrid, Volvo V60, som sker i samarbete med Vattenfall, går enligt planerna och att bilen kommer på marknaden under 2012.

– Vår ambition är att dessa första C30 Electric ska få sällskap av många fler elbilar, inte minst V60 modellen när den släpps, sa han.

Mellan klockan 15 och 21, torsdagen den 26 maj har allmänheten möjlighet att se och provköra Vattenfalls nya elbilar på Humlegårdsgatan nära Vattenfalls huvudkontor i Stockholm.

Fakta Volvo C30 Electric:
Räckvidd: 150 km
Batteri: Litium-jon
Toppfart: 130 km/h
Acceleration: 0-100 km/h på 10,5 sekunder
Laddningstid: 8 timmar för helt urladdat batteri