Nyhet | 2009-03-04 | 16:00

Premiärvisning av framtidens kontrollrum

Till hösten kommer ett helt nytt digitalt kontrollrum att ha installerats på Ringhals 2 i ett av kärnkraftvärldens mest omfattande moderniseringsprojekt.

Redan nu kan man få en uppfattning av hur det kommer att se ut, tack vare en simulator i full skala som byggts som en exakt kopia av det blivande kontrollrummet. I denna simulator genomgår samtliga operatörer utbildning för att ”examineras” för att arbeta i den nya kontrollrumsmiljön. Simulatorn kommer även att används framöver för grundutbildning och återträning av kontrollrumspersonalen.

Från analog till digital teknik

Moderniseringsprojektet går under namnet TWICE och innebär ett totalt utbyte av all regler- och kontrollutrustning på Ringhals 2. Kronan på verket blir det nya kontrollrummet. Den äldre analoga reläbaserade tekniken byts ut mot modern digital teknik, vilket även inkluderar säkerhetshöjande åtgärder.

Projektet har pågått i tio år och avslutas genom en cirka fem månader lång avställning av Ringhals 2, som inleds i maj i år. Då ska resterande ny utrustning installeras och kopplas ihop med övriga befintliga system för att slutligen genomgå omfattande tester.

Kablar och dokument i mängder

En uppfattning om projektets omfattning kan man få genom dessa siffror: 520 km ny kabel, 40 km elrör, 1500 instrumentgivare. Totalt har mer än 100 000 dokument tagits fram och uppemot 2000 manårs arbetstid lagts ner.

Visning av den nya simulatorn för Ringhals 2.

Den 4 mars hade Ringhals, i samarbete med leverantören Westinghouse samt KSU som svarar för simulatorutbildningen, bjudit in lokala medier för att visa det framtida kontrollrummet. Därefter hölls öppet hus för alla intresserade på Ringhals. Många tog tillfället i akt att se sig om i den nya simulatorn.

Läs mer

Flytande hotell ger husrum åt kärnkraftarbetare i TWICE-projektet
Pågående projekt på Ringhals
Så arbetar vi med säkerhetsfrågor
Träning i simulator