Nyhet | 2011-08-22 | 10:20

Pristagare summerar sommaren

Långa lov är numera ett minne blott för de nyblivna studenterna Moa Larsson och Pontus Thorild som spenderat sommardagarna på Ringhals. Där erbjöds de sommarjobb efter att ha vunnit Ringhalspriset – tävlingar i matematik, fysik och kemi på Peder Skrivares gymnasium i Varberg.

Moa Larsson och Pontus Thorild

Senast Moa besökte kärnkraftverket var på ett studiebesök i åttan som innehöll experiment och bakpulverbomber. Pontus praoperiod på verkstaden i nian minns han mest som en tid där arbetstempot var lugnt. Bilden av Ringhals har förändrats under sommaren och att jobba på ett kärnkraftverk är inte som vilket annat sommarjobb som helst.

– Det är som ett eget samhälle här, säger Pontus och Moa instämmer:
– Nu förstår man vilken stor arbetsplats detta verkligen är.

Vinnare i naturvetenskap
Moa Larsson och Pontus Thorild tog studenten i juni i år efter att ha läst naturvetenskapliga programmet. Varje år anordnas nationella tävlingar i de tre naturämnena matematik, fysik och kemi. Tävlingarna består av långa prov och i kemin ingår även en praktisk del. Sedan fem år tillbaka har de elever från Peder Skrivares gymnasium som placerats sig bäst i de olika ämnena tilldelats Ringhalspriset.

Moa slog skolans elever i både kemi- och fysiktävlingen och Pontus tog hem en delad förstaplats i matematiken. Förutom prispengar och diplom är vinnarna också garanterade sommarjobb på Ringhals. Detta för att uppmuntra skolungdomar att i framtiden söka jobb inom energibranschen och på Ringhals.

– Jag ställde upp i tävlingen för att testa mig själv och när jag sedan erbjöds sommarjobb kändes det som en självklarhet att tacka ja, berättar Pontus.

Godsmottagning och arkiv
Pontus har under sommaren jobbat på godsmottagningen. I hans arbetsuppgifter har det ingått att granska intyg, kontrollera material som kommer in och se så allt stämmer. Moa har jobbat i huvudarkivet. Där har hon sysslat med arkivering, registrering och hon har också jobbat en del på blockarkivet på Ringhals 4.

Inför sommaren trodde de båda att jobben skulle ha större anknytning till de naturvetenskapliga ämnena, i och med tävlingen. Men de är ändå nöjda med sina sommarjobb och de har känt sig väl omhändertagna av Ringhals och medarbetarna.

– Det har varit kul att de visat förtroende och att de vågar ge mig ansvar och utmaningar, säger Pontus.

Många dörrar öppna för framtiden
Valet att läsa natur på gymnasiet var för honom och Moa ett sätt att lämna många dörrar öppna men att de kommer att fortsätta på den naturvetenskapliga banan är inte självklart. Pontus menar att det viktigaste är att ta reda på vad man vill bli och tycker är roligt, och inte vad man borde bli. Att sedan komma på vad som är roligt kan vara svårt och det får ta den tid det tar. Ingen av dem verkar särskilt stressad över framtida beslut.

I höst blir det med största sannolikhet jobb för både Pontus och Moa. Ännu längtar de inte tillbaka till skolbänken utan drömmer sig istället bort. Så småningom vill både Moa och Pontus ge sig ut och resa. Kalifornien kommer på tal. Ingen har några spikade planer ännu och tills dess är tanken att lägga undan lönen.

– Det är bra att spara pengar på hög, säger Moa.

Moa och Pontus på Ringhals

De båda nittonåringarna är tacksamma för chansen att sommarjobba på Ringhals och de möjligheter det kan skapa i framtiden. De ser det inte som någon omöjlighet att återvända längre fram i karriären.

Läs mer
Student på Ringhals

Sommarjobb och praktik