Nyhet | 2012-08-24 | 08:40

Pristagarna – om sommaren på Ringhals

Elis Kummel Welter, Simon Johansson och Klara Matsson blev Ringhalsprisets vinnare 2012 och erbjöds sommarjobb på kraftverket. Något de alla tre är väldigt glada över att de tackade ja till.

Elis, Simon och Klara
Varje år anordnas nationella gymnasietävlingar i de tre naturvetenskapliga ämnena; matematik, kemi och fysik. Tävlingarna består av teoretiska prov och i kemi ingår också en praktisk del. Sedan sex år tillbaka har de elever från Peder Skrivares gymnasium i Varberg som placerat sig bäst i de olika ämnena tilldelats Ringhalspriset. Den 21 maj delades Ringhalspriset ut och i år gick förstapriset till en avgångselev och två andraårselever.

– Att andraårselever vinner har inte hänt innan, säger Simon som slog skolans övriga elever i kemi.

– Jag ställde upp i alla tre tävlingarna, och jag tänkte att jag hade chansen att vinna någon av dem, säger Klara som vann matematiktävlingen.

Elis kammade hem förstapriset i fysik. Förutom äran att kunna vinna tävlingen var chansen att vinna ett sommarjobb på Ringhals en stor anledning till att han ställde upp i tävlingen.

– Jag trodde frågorna skulle vara svårare än vad de var, men jag trodde inte jag skulle vinna, säger Elis och ler.

– Tävlingen var en kul utmaning och jag trodde jag var chanslös, säger Simon.

En annan bild
Simon, Elis och Klara har alla tre varit på studiebesök på Ringhals tidigare, men bilden av Ringhals har förändrats under sommaren.

– Det är som ett eget samhälle här, säger Klara.

– Jag trodde inte det fanns så mycket folk och så många olika yrken, säger Elis.

Under sommaren har Elis jobbat på dosimetrin. Där har han plockat isär och utvärderat dosimetrarna för att ta reda på hur stor stråldosen varit. Dosimetrarna är hjälpmedel för personalen att hålla koll på stråldosen och minimera den. Han har också jobbat lite på radiofysiken.

– Det har varit intressanta jobb, och det har varit extra kul att jobba på radiofysiken eftersom jag fick lite nytta av min utbildning där, säger Elis.

Simon har under sommaren varit praktikant på kemiavdelningen på Ringhals 3 och 4, vilket innebär att han fått ännu bättre inblick i arbetet.

– Jag har varit med och tagit prover och kontrollerat flödet så det inte innehållit för hög syrehalt. Det har varit intressant och kul.

Klara har under sommaren ingått i förvaltningsgruppen för säkerhetsredovisning på Ringhals 2. I hennes arbetsuppgifter ingick att sortera och jämföra dokument och att kontrollera att olika uppgifter stämmer överens.

Studier och jobb väntar
Att sommarjobba på Ringhals tycker alla tre har varit bra. För Simon och Klara blir det att fortsätta med studierna och till våren ta studenten. Elis planerar att jobba och han kan absolut tänka sig att stanna kvar på Ringhals.

Läs mer
Ringhals studentaktiviteter
Jobba på Ringhals