Nyhet | 2012-08-28 | 12:45

PS-elever har räknat med Ringhals i tio år

I år är det tioårsjubileum för Ringhals sponsring av kalkylatorer till alla förstaårseleverna på teknik- och naturprogrammen på Peder Skrivares skola i Varberg.

150 elever fick kalkylatorer

Tredje dagen på höstterminen fick 150 avancerad miniräknare nya ägare bland teknik- och naturvetareleverna på PS-gymnasiet. En grafritande kalkylator skulle kosta cirka 1500 kronor att inhandla och är en förutsättning för att klara de kommande tre årens studier.

Utdelning av miniräknare på PS

– Jättebra att vi blir sponsrade med miniräknare, säger Alexander Nilsson som precis börjat naturvetenskapsprogrammet. Alla får samma förutsättningar och det är en fördel för både elever och lärare.

Elever på PS

Huvudsyftet med Ringhals årliga sponsorsinsats är att uppmuntra ungdomar att läsa teknik och naturvetenskap.

– Vi ser detta som en investering för framtiden, säger Ringhals kommunikationschef Gösta Larsen. Förhoppningsvis kommer ett antal av tjejerna och killarna som nu påbörjar sina gymnasiestudier att framöver söka jobb på Ringhals.

Energibranschen behöver rekrytera många välutbildade unga människor. Ringhals anställer cirka 80 nya medarbetare årligen, främst personer med högskole- och civilingenjörsexamen eller teknisk yrkesutbildning.

Petter Öhrling

Rektor Petter Öhrling informerade bland annat om den årliga tävlingen i matte, fysik och kemi, där skolans bästa elever belönas med Ringhalspriset.

 

Henrik fick jobb direkt på Ringhals

Henrik Andersson

På Ringhals jobbar idag flera före detta PS-elever som var med i den första årskullen som sponsrades med kalkylatorer. Henrik Andersson, processoperatör på skiftlag 6 i kontrollrummet på Ringhals 3, är en av dem.

– Jag läste teknik på gymnasiet och valde inriktningen energi och miljö andra året. Teknik har alltid intresserat mig och att mina två äldre bröder också gått samma linje gjorde det enkelt att välja linje till gymnasiet.

Då fanns möjligheten att läsa ett fjärde gymnasieår på PS och utbilda sig till drifttekniker. En utbildning som i maj 2007 ledde raka vägen till en anställning på Ringhals för Henrik.

– Jag hade praktiserat på Ringhals och trivdes bra på driften, och det gör jag fortfarande. Det finns utvecklingsmöjligheter och som processoperatör kan man även gå vidare till många andra yrken inom Ringhals.

Läs mer
Information på PS-skolans webbplats
Ringhals studentsatsningar