Nyhet | 2009-06-26 | 09:10

Ren energi till Roskildefestivalen i Danmark

När Coldplay och de andra stora musiknamnen rockar loss på scenen i Roskilde den 2-5 juli kan de göra det med gott samvete. Vattenfall och Roskildefestivalen har nämligen skrivit under ett samarbetsavtal som innebär att festivalen blir koldioxidneutral och vindkraftbaserad.

Roskildefestivalen i Danmark är en rätt speciell miljö, där unga från många olika länder samlas för att lyssna på musik, ha roligt och i många fall njuta av att ledigheten närmar sig. Festivalen har alltid visat engagemang för olika problemställningar som är viktiga för samhället vi lever i. I år har man fokuserat på klimatfrågan och ansträngt sig för att minska energiförbrukningen. Därför har Roskildefestivalen valt att ingå ett samarbetsavtal med Vattenfall, som förser festivalen med energi från förnybara källor.

Vattenfalls kommunikationschef i Danmark Marianne Reedtz Sparrevohn säger att Roskildefestivalen har vidtagit många steg för att begränsa energiförbrukningen. – De har låtit ta fram en rapport om festivalens koldioxidutsläpp, men helt utan energi går det inte att arrangera norra Europas största musikfestival. De har med andra ord vidtagit de mått och steg som är möjliga, och så har Vattenfall valt att köpa koldioxidkvoter och vindkraftcertifikat som med god marginal når upp till elförbrukningen vid förra årets festival.

Marianne Reedtz Sparrevohn är glad över Vattenfalls samarbete med Roskildefestivalen. – Med sin Green Footsteps-kampanj och andra initiativ riktade mot unga är de inne på rätt väg för att få den unga generationen att ta sin del av ansvaret för klimatet. Det är inte ofta man får upp emot 100 000 unga personer samlade på en gång, så det är en unik möjlighet att göra dem medvetna om deras möjligheter att göra något för klimatet, att det med andra ord är ett gemensamt ansvar som alla måste ta på sig. Och det är ju just handling och inte prat som Vattenfall vill ha inom klimatområdet, så därför ligger det oss särskilt varmt om hjärtat att ge Roskildefestivalen en hjälpande hand.

Vinge från vindkraftverk som blickfång

I år kommer Vattenfall att synas med en blåmålad nästan tio meter lång vinge från ett vindkraftverk med Vattenfalls logotyp på. Vingen kommer att finnas inom området som heter Climate Community. Flera planscher berättar om Roskildefestivalens och Vattenfalls samarbete och historien bakom själva vingen. Den kommer nämligen från en av de 77 vindkraftverk som precis i dessa dagar ersätts av 13 nya och större vindkraftverk i Nørrekær Enge på Nordjylland.