Nyhet | 2013-07-05 | 14:20

Revisionen på Forsmark 1 startar på söndag

Mitt i högsommaren, söndagen den 7 juli klockan 13:00 fasar Forsmark 1 ut från det yttre nätet för årets revision. Cirka 1 200 personer kommer att arbeta under revisionen som beräknas pågå i 23 dygn.

En revision innebär att hela anläggningen ställs av under en period för att genomgå tester, moderniseringar, underhållsåtgärder och bränslebyte. Revisionen startar söndagen den 7 juli och är planerad att pågå fram till tisdagen den 30 juli. Det är en revision med fokus på underhållsåtgärder av befintliga komponenter. Bland annat ska arbeten utföras på moderatortankstativben till reaktortanken.
– Förberedelsearbetet har gått enligt plan. På söndag lyfter vi av kupolen på reaktorinneslutningen och därmed inleds arbetet för årets revision, säger Tommy Hillgren, revisionsprojektledare vid Forsmark 1.

Under revisionerna på Forsmark samlas revisionsarbetare från hela världen för att tillsammans med ordinare personal arbeta med med en enda uppgift – att med minutiös noggrannhet gå igenom kärnkraftverket, för att kolla av att allt är i ordning och fungerar som det ska, inför nästa driftsäsong.
– Förutom ordinarie personal är det cirka 600 revisionsentreprenörer som kommer utifrån för att arbeta under revisonen på Forsmark 1, säger Tommy Hillgren, revisionsprojektledare.

Om revisionerna på Forsmark