Nyhet | 2012-06-19 | 10:00

Ringhals grannar på årlig träff

I lördags den 16 juni var det dags för Ringhals årliga närboendeträff. Cirka 170 grannar och närboende fick information och möjlighet att ställa frågor om verksamheten samt sommarlunch i Ringhals Infocenter.

Närboende

Vid tiotiden var alla samlade och vd Eva Halldén inledde med att presentera sig och sin syn på Ringhals nu och i framtiden. Ringhals uppdrag är att producera el genom säker och stabil drift, vilket vi gjort med gott resultat i snart 40 år.

Eva Halldén

– De senaste åren har vi gjort stora moderniseringar av anläggningarna. I genomsnitt har fem miljoner kronor investerats varje dag i åtgärder som gör Ringhals säkrare, effektivare och mer långlivat, sa Eva Halldén. Trots negativ kritik i media som menar att vi stått stilla visar statistiken att vi de senaste tio åren haft en tillgänglighet på över 90 % under vinterhalvåret, du ju elen behövs som bäst.

Förtroendet för Ringhals
Därefter tog Ringhals kommunikationschef Gösta Larsen över och talade om en för Ringhals mycket viktig fråga – förtroendet för verksamheten.

– Vi har sett att vårt förtroende har påverkats av bland annat negativ publicitet i samband med branden på Ringhals 2 och förlängda revisionsavställningar, sa Gösta Larsen. Även jordbävningen i Japan i mars 2011, med efterföljande olycka i kärnkraftverket Fukushima, har påverkat allmänhetens förtroende för Ringhals.

– Det viktigaste för oss är att återskapa förtroendet för vår verksamhet. Det kan vi bäst göra genom att köra våra anläggningar säkert och stabilt med hög tillgänglighet, betonade Gösta Larsen.

”Ladda Sverige”
Efter en kort bensträckare var det dags att sätta elektriciteten i fokus. Karl-Erik Olsson från Vattenfall visade genom konkreta exempel vilken otroligt effektiv och nyttig produkt el är. El kan hjälpa oss i vår vardag och är en förutsättning för ett klimatsmart samhälle.

Karl-Erik Olsson

Karl-Erik Olsson arbetar i projektet ”Ladda Sverige” som drivs i regi av Svensk Energi.

Vikten av kommunikation
Efter en faktaspäckad första halvlek tog Henri Kokko över, känd av de flesta varbergsbor från teatergruppen 123 Schtunk. Henri talade på ett humoristiskt sätt om vikten av kommunikation.

Henri Kokko

Henri Kokko visade många exempel på kommunikation, ofta med hela kroppen, vilket ledde till många skratt och applåder.

Efter mötet väntade lunchen i caféet – varmrökt lax med färskpotatis och så jordgubbar till efterrätt.

En enkätundersökning genomfördes bland deltagarna för att få en bild av de närboendes åsikter om träffarna och den information som Ringhals ger. Ett kort sammandrag publiceras här på webben när resultatet har sammanställts.

Träffen brukar gå av stapeln första lördagen i juli månad, men i år fick vi frångå våra rutiner och lägga träffen i juni. 2013 hoppas vi kunna gå tillbaka till ordinarie tid.

Har du frågor eller synpunkter? Vänd dig till
Ann-Sophie Gustavsson, Ringhals närboendekontakt

Läs mer
Webbsida för Ringhals närboende

Ladda ner 
Ringhals presentationsmaterial (PDF 3 MB)
Nyttan med el, Ladda Sverige (PDF 774 kB)